Ministrul Sanatatii: Declaratiile Extrem de IMPORTANTE pentru Romani, ce Explica Alexandru Rafila

Minsitrul Sanatatii le ofera o serie de explicatii extrem de importante romanilor din toata tara, iata ce declaratii a facut Alexandru Rafila pentru oameni.

Ministrul Sanatatii Declaratiile Extrem IMPORTANTE Romani Explica Alexandru Rafila

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a decis sa le ofere romanilor o serie de explicatii extrem de importante cu privire la una dintre problemele de sanatate publica de interes din Romania la ora actuala, mai exact cazurile de malarie descoperite, chiar daca numarul acestora ramane foarte mic acum in tara.

Ministrul Sanatatii ofera mai jos explicatii clare cu privire la pericolul pe care il reprezinta malaria, dar si ceea ce trebuie sa stie romanii in legatura cu simptomele acestei boli, Alexandru Rafila incercand sa-i ajute pe oameni sa inteleaga de ce este important sa se protejeze si in caz de aparitie a simptomelor sa mearga la un doctor.

“Noi avem în fiecare an undeva în jur de 25 – 35 de cazuri de malarie, să îi spunem de import, pentru că persoanele se infectează în afara României. În România nu se transmite malaria, dar consecinţele sunt serioase. În acest an, am avut deja nouă cazuri soldate cu două decese şi recomandarea este ca mai ales după întoarcerea dintr-o călătorie de acest gen, într-o ţară din regiunea tropicală sau ecuatorială.

Apariţia unei boli febrile indică prezentarea imediată la medicul de familie sau la cel de boli infecţioase pentru evaluarea situaţiei. Este vorba despre un parazit, Plasmodium malariae, care produce o boală foarte greu de controlat, dacă infestarea parazitară este mare. Atunci, în mod evident, prezentarea neîntârziată la medic odată cu apariţia primelor simptome de febră sau frison este indicată.

Se manifestă mai ales în zona tropicală şi, din păcate, încă nu avem disponibil un vaccin eficace împotriva malariei, probabil într-un viitor apropiat. Până atunci, pentru prevenirea acestei boli este indicat ca toţi cei care îşi fac vacanţele sau se deplasează în alte scopuri în ţări din regiunea tropicală să consulte informaţii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, de la nivelul Direcţiilor de sănătate publică, să consulte un medic epidemiolog.

Un medic infecţionist sau medicul de familie pentru a afla informaţii legate de recomandări pentru prevenirea bolilor care pot apărea în aceste ţări. În principal, este vorba despre două afecţiuni: este vorba despre malarie şi despre febra galbenă. Pentru febra galbenă există vaccin disponibil care este indicat să fie administrat o dată la zece ani.

Pentru malarie, în funcţie de zona în care te deplasezi, există medicaţie antimalarică, care este profilactică, adică se ia ca să nu apară boala, iar administrarea ei se face cu un anumit timp înainte de călătorie, în timpul călătoriei şi după încheierea călătoriei. Există mai multe tipuri de substanţe: Mefrokim, Doxiciclină, însă recomandarea privind administrarea trebuie făcută de către un medic specializat, un medic epidemiolog sau infecţionist.”