Rusia Respinge Acuzatiile Privind Uciderea lui Alexey Navalny

Rusia Respinge Acuzatiile Privind Uciderea lui Alexey Navalny

Într-o dezvoltare recentă care a șocat comunitatea internațională, Kremlinul a etichetat acuzația Iuliei Navalnaya, potrivit căreia președintele rus Vladimir Putin ar fi responsabil pentru moartea soțului ei, Alexey Navalny, drept „absolut nefondată” și „prost”. Navalny, figura emblematică a opoziției ruse, a decedat vineri în închisoare, declanșând o serie de speculații și acuzații la adresa guvernului rus.

Într-un mesaj video emoționant difuzat la câteva zile după decesul soțului său, Iulia Navalnaya a făcut o afirmație șocantă: „Vladimir Putin mi-a ucis soțul”. Solicitat de CNN să comenteze aceste declarații în timpul unei conferințe de presă de marți, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a ales să rămână în mare parte rezervat. „Nu, lăsăm asta fără comentarii”, a afirmat el, adăugând totuși că acuzațiile sunt „absolut neîntemeiate” și reprezintă o lipsă de respect față de președintele rus.

De asemenea, Peskov a fost întrebat despre afirmațiile Iuliei Navalnaya că trupul soțului ei nu a fost încă returnat familiei, sugerând că autoritățile așteaptă dispariția oricăror urme ale unui nou agent neurotoxic „Novichok” asociat cu Putin. Peskov a catalogat aceste acuzații ca fiind pur și simplu „nefondate”.

Într-o replică la comentariile Kremlinului, Iulia Navalnaya a răspuns prin intermediul platformei de socializare X, exprimându-și disprețul față de secretarul de presă al Kremlinului și cerând ca trupul soțului său să fie returnat pentru a-i permite o înmormântare demnă. „Nu-mi pasă cum comentează secretarul de presă al ucigașului despre cuvintele mele. Dă-i înapoi cadavrul lui Alexey și lasă-l să fie îngropat cu demnitate”, a scris ea, apelând la jurnaliști să se concentreze pe soțul ei decedat în loc să se focalizeze asupra ei.

Această tragedie marchează un nou capitol tensionat în relația dintre opoziția rusă și guvernul condus de Putin, subliniind lupta continuă pentru justiție și adevăr în Rusia.