Ministrul Muncii: Decizia IMPORTANTA a Simonei-Bucura Oprescu pentru Ajutorul de Incalzire

Ministrul Muncii, Simona-Bucura Oprescu, a anuntat o decizie extrem de importanta pentru romanii care beneficiaza de ajutorul de incalzire, iata ce a hotarat.

Ministrul Muncii Decizia IMPORTANTA Simonei-Bucura Oprescu Ajutorul Incalzire

Într-o mișcare de sprijin continuu pentru cetățenii afectați de dificultăți financiare, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona-Bucura Oprescu, a anunțat că drepturile de ajutor de încălzire și suplimentul pentru energie, acordate în toamna anului 2023, vor fi menținute în plată la același nivel în perioada rămasă din sezonul rece din primăvara lui 2024.

Această decizie vine în contextul modificărilor legislative recente și vizează asigurarea continuității sprijinului guvernamental pentru cetățenii care se confruntă cu dificultăți în asigurarea necesarului de încălzire, inclusiv pentru cei care utilizează material lemnos.

Guvernul a aprobat menținerea în plată a acestor drepturi, stabilind că noile criterii de acordare prevăzute de Legea privind Venitul Minim de Incluziune (VMI) – care a înlocuit Venitul Minim Garantat (VMG) – se vor aplica doar pentru solicitanții care depun cereri după 1 ianuarie 2024.

Această măsură este menită să protejeze beneficiarii actuali de posibilele efecte ale majorării cu 13,8% a punctului de pensie, aplicată de la începutul anului, asupra drepturilor de ajutor pentru încălzire deja stabilite. Măsura aplicată vine în sprijinul celor aflați în dificultate financiară, mai ales că o mare parte a beneficiarilor de ajutor pentru încălzire și a suplimentului pentru energie fac parte din categoria pensionarilor și a familiilor cu copii, cei mai afectați în condițiile în care nu vor mai putea beneficia de aceste măsuri de protecție.

“Măsura aplicată vine în sprijinul celor aflați în dificultate financiară, asigurându-le acestora continuitatea necesară pentru a face față perioadelor reci, fără a fi nevoiți să facă față unor costuri suplimentare neașteptate”, a declarat Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

De asemenea, se va aplica scutirea de la plata debitelor, în situația în care acestea au fost deja constituite prin decizia directorului executiv al agenției pentru plăți și inspecție socială județeană/a municipiului București, oferind astfel o gură de oxigen financiară pentru beneficiarii care se confruntă deja cu datorii.

Aceste măsuri reflectă angajamentul continuu al Guvernului de a oferi sprijin populației vulnerabile, asigurând un nivel de trai decent și protecție în fața provocărilor economice curente.