Spitalele din Romania se Pregatesc de un Posibil Razboi, Afirma Raed Arafat

Spitalele Romania Pregatesc Posibil Razboi Afirma Raed Arafat

Spitalele din Romania se pregatesc pentru eventualitatea izbucnirii unui razboi, conform sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, acesta spunand ca in toate tarile NATO se fac pregatiri pentru eventualitatea in care Rusia si-ar extinde ambitiile dincolo de Ucraina.

Raed Arafat ofera mai jos detalii cu privire la ceea ce se intampla in spitalele din Romania, iar asta in conditiile in care este nevoie si de investitii pentru ca infrastructura spitaliceasca sa faca fata unor eventuale situatii de urgenta generate de un posibil razboi, chiar daca e improbabil ca Rusia sa atace Romania.

“Dacă UPU-rile sau dacă în spitalele civile, în caz de conflict, vom primi pacienți, este normal. Toată Europa, toată lumea vede acest lucru, că militarii, dacă sunt răniți, vor ajunge la un moment în spitalele civile. Nicio țară n-are spitale militare cu toate specialitățile care să acopere nevoia militarilor. Așa că orice spital civil va ajunge în final să primească, posibil, răniți, militari sau civili.

Mai este de lucrat pe sistem, mai este de lucrat pe partea de capacități, mai este de lucrat pe partea de capacități de terapie intensivă, mai este de lucrat pe partea de capacități chirurgicale. Este mult de lucrat și aici. Să știți că se lucrează, nu numai în România.

Se lucrează peste tot pentru pregătirea sistemelor sanitare din țările membre NATO pentru a face față unei eventuale situații de conflict. Chiar dacă toată lumea spune că acest lucru este foarte puțin probabil și că nu trebuie să ne speriem, da, așa este, dar a fi pregătit este un lucru obligatoriu.

Și anul trecut, nu este niciun secret că s-a ținut la NATO o întâlnire a grupului întrunit de sănătate, care este un grup pe care am onoare să-l coordonez de câțiva ani. S-a discutat despre necesitatea ca sistemele să fie mai pregătite, cu viziune spre accidentele colective, indiferent de cauza lor, spre a primi un număr mare de accidentați, că vin din altă țară, că vin din țară, dacă vin din cauza unui conflict sau vin din cauza unei catastrofe, oricum trebuie să fim pregătiți.

Deci pot să spun că mai avem încă, dar creștem, creștem la stocuri, la pregătire, la materiale sanitare. Recent am luat un proiect de 96,5 milioane euro pentru crearea unui stoc medical și de detecție și de monitorizare pe partea de chimic, biologic și radio-nuclear.”