Android: AMENINTARI in Crestere pentru Miliarde de Utilizatori din Intreaga Lume

Android este in centrul atentiei dupa ce a fost descoperit faptul ca numarul amenintarilor pentru miliarde de oameni a crescut substantial la nivel global.

android amenintari miliarde oameni

Android este in centrul raportului anual al Kaspersky, prezentat recent la Mobile World Congress de la Barcelona, care trage un semnal de alarmă cu privire la creșterea alarmantă a atacurilor asupra dispozitivelor mobile, care au înregistrat un salt de 52% în 2023 față de anul precedent. Această statistică îngrijorătoare subliniază riscurile crescânde cu care se confruntă utilizatorii de smartphone-uri și tablete la nivel global, în special pe platforma Android.

Android, conform analizei Kaspersky, este vizat de o mare parte din numărul atacurilor mobile, care a ajuns la aproape 33,8 milioane în 2023, evidențiind o vulnerabilitate tot mai mare a dispozitivelor noastre personale. Printre amenințările detectate, adware-ul domină peisajul, reprezentând 40,8% din total. Această formă de software nedorit nu numai că deranjează utilizatorii cu reclame invazive, dar poate și să compromită confidențialitatea și securitatea datelor personale.

Pe lângă adware, raportul a dezvăluit o scădere a numărului de troieni bancari pentru Android, deși atacurile care vizează furtul de credențiale financiare rămân o constantă amenințare. Cu peste 1,3 milioane de pachete de instalare rău intenționate identificate, dintre care 154.000 conțineau troieni bancari, utilizatorii trebuie să fie extrem de prudenți cu aplicațiile pe care aleg să le descarce și să le instaleze pe dispozitivele lor.

Android: AMENINTARI in Crestere pentru Miliarde de Utilizatori din Intreaga Lume

Infractorii cibernetici își diversifică metodele, infiltrându-se atât în magazinele de aplicații oficiale, cât și în cele neoficiale. Google Play pentru Android, deși considerat o sursă sigură, nu a fost imun la astfel de incursiuni, cu aplicații de investiții false servind drept deghizări comune pentru malware. În plus, aplicațiile modificate rău intenționate de WhatsApp și Telegram care vizează furtul de informații personale au fost identificate ca fiind vectori de atac prevalenți.

Expertul în securitate mobilă de la Kaspersky, Anton Kivva, a subliniat gravitatea situației: „Acest val de activitate malware și riskware pe Android reprezintă o schimbare îngrijorătoare… Este vital să rămânem vigilenți și să adoptăm măsuri de securitate robuste.”

Utilizatorii Android, pentru a se proteja, ar trebui să urmeze câteva pași esențiali. Descărcarea aplicațiilor numai din surse oficiale, examinarea cu atenție a permisiunilor cerute de aplicații, utilizarea unor soluții de securitate fiabile și actualizarea regulată a sistemelor de operare și aplicațiilor sunt câteva dintre recomandările Kaspersky.

Android este vizat direct de creșterea exponențială a amenințărilor mobile în 2023, iar acesta este un semnal de alarmă pentru oameni. Acesta subliniază necesitatea de a fi proactivi în protejarea dispozitivelor noastre împotriva unei game tot mai largi de amenințări cibernetice. Prin adoptarea unor măsuri preventive și prin menținerea unei atitudini vigilente, putem spera să navigăm în siguranță în peisajul digital din ce în ce mai periculos.