Schengen: Intalnirea IMPORTANTA Azi Intre Ministrii Europeni, Impact pentru Aderarea Romaniei

Schengen este in centrul discutiilor unei intalniri foarte importante a ministrilor europeni azi, cu impact pentru aderarea Romaniei in anul 2025.

Schengen Intalnirea IMPORTANTA Azi Ministrii Europeni Impact Aderarea Romaniei

Schengen ramane un subiect central pe agenda europeana in momentul de fata, iar asta pentru ca vorbim despre noi decizii care urmeaza sa fie luate pentru sistemul care are nevoie de atat de multe schimbari, iar azi ministrii europeni se intalnesc pentru a discuta starea sa, aderarea Romaniei putand fi foarte serios afectata, in final.

Schengen ramane marele vis al Romaniei, care pare incontinuu tot mai greu de atins, dar astazi nu va fi discutata aderarea Romaniei la Schengen fara eliminarea controalelor la granitele terestre, ci doar situatia sistemul si ce pasi trebuie luati pentru intarirea lui, dar Comisia Europeana pune presiune pe Karl Nehammer sa renunte la veto-ul din decembrie 2022.

Schengen are nevoie de schimbari majore pentru a ramane in continuare un sistem puternic, iar aderarea Romaniei ar aduce acest lucru, dar nu se tie deocamdata cand ar putea fi pusa pe agenda unui viitor consiliu si posibilitatea de eliminare a controalelor la granitele terestre, asa ca ramane de vazut cat de mare ne va fi norocul.

“Situația din spațiul Schengen și politica de azil și migrație se află luni pe agenda miniștrilor de interne ai UE la Bruxelles. În urma aprobării Austriei, controalele la frontierele aeriene și maritime cu România și Bulgaria vor fi ridicate în martie. Comisia UE face eforturi ca ambele țări să se alăture rapid Schengen.

În prezent, nu există decizii privind Schengen pe agendă; același lucru este valabil și pentru politica de azil și migrație. Ar trebui să aibă loc un schimb despre dimensiunea externă, adică despre cooperarea cu țările terțe. Reforma sistemului de azil al UE va primi aprobarea finală de către Parlamentul UE în aprilie și apoi de Consiliu.”