Aderarea Romaniei la Schengen: Anuntul Guvernului, CAND se Ridica Toate Restrictiile

Aderarea Romaniei la Schengen este un obiectiv major al Guvernului Romaniei, iata cand se asteapta ridicarea tuturor restrictiilor pentru tara noastra.

Aderarea Romaniei Schengen Anuntul Guvernului CAND Ridica Toate Restrictiile

Aderarea Romaniei la Schengen este foarte aproape de a se realiza pentru transporturile aeriene si maritime, Air Schengen fiind extrem de aproape de a fi pus in aplicare, pe 31 martie ridicandu-se controalele de pasapoarte in aeroporturi si porturi, dar acesta este doar un prim pas, aparent ireversibil, pentru aderarea totala fara restrictii.

Aderarea Romaniei la Schengen fara restrictii de vreun fel trebuie sa se intample in 2024, conform ministrului Catalin Predoiu, insa ea depinde de buna functionare a Air Schengen, deocamdata Romania depasind doua borne care o pun pe traiectoria aderarii complete la Spatiul Schengen, insa totul depinde de cum vor decurge lucrurile si daca migratia va fi redusa.

Aderarea Romaniei la Schengen implica inclusiv desfasurarea unei strategii politico-diplomatice sustinute la nivel inalt, pentru ca presiunea pe cancelarul Karl Nehammer sa fie cat mai mare, iar el sa renunte intr-un final la veto-ul care ne blocheaza de atat de multa vreme aderarea completa in Spatiul Schengen, cu atat de multe pierderi financiare anual.

“Fără îndoială, aderarea la Spațiul Schengen este un proces ireversibil și se va finaliza cu extinderea acquis-ului Schengen pentru România și Bulgaria și la frontierele terestre. Acest parcurs are ca bornă inevitabilă buna funcționare a Deciziei Consiliului din decembrie 2023 privind frontierele aeriene și maritime.
Pentru noi, acest proces trebuie finalizat în anul 2024 cu extinderea acquis-ului Schengen cu frontierele terestre.

Pentru realizarea acestui obiectiv desfășurăm și vom desfășura o activitate politico-diplomatică și instituțională permanentă la nivelul MAI, până la realizarea obiectivului extinderii acquis-ului Schengen și la frontierele terestre ale României (și Bulgariei). MAI român lucrează constant, zilnic, pe baza unui plan concret, pentru realizarea tuturor obligațiilor care decurg din aplicarea Deciziei Consiliului din decembrie 2023.”