Ministrul Sanatatii: Nou Ordin Oficial de ULTIM MOMENT cu Impact pentru Codul Rutier din Romania

Ministrul Sanatatii a semnat un nou ordin oficial de ultim moment cu impact pentru Codul Rutier din Romania, iata ce a decis Alexandru Rafila acum.

Ministrul Sanatatii Nou Ordin Oficial ULTIM MOMENT Impact Codul Rutier Romania

Ministrul Sanatatii a semnat un nou ordin oficial de ultim moment, care are impact pentru Codul Rutier din Romania, iar asta pentru ca Alexandru Rafila dispune o serie de modificari pentru depozitarea si transportul mostrelor biologice pentru probatiunea judiciara pentru stabilirea alcoolemiei sau prezentei substantelor psihoactive in organism.

Ministrul Sanatatii explica mai jos cum se modifica procedurile in aceste cazuri, iar asta pentru ca in baza acestor prevederi se va face si probarea situatiilor in care conducatorii auto sunt depistati conducand automobile pe drumurile publice, in timp ce se afla sub influenta bauturilor alcoolice sau a altor substante psihoactive.

“Normele metodologice privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor biologice în vederea probațiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezenței în organism a substanțelor psihoactive în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 1.512/2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 812 din 20 decembrie 2013, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează.

La articolul 1, alineatele (1) și (2) se modifică și vor avea următorul cuprins: (1) Recoltarea mostrelor biologice de la persoanele implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, în vederea determinării alcoolemiei sau a prezenței în organism a substanțelor psihoactive, din dispoziția organelor abilitate, se realizează în regim de urgență de către personal medical care are aviz de liberă practică valabil, potrivit art. 88 alin. (1) și (1^1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Unitățile sanitare publice autorizate care pot recolta mostrele biologice prevăzute la art. 88 alin. (1) lit. a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt reprezentate de: a) unități sanitare care au în structură unitate de primire a urgențelor/compartiment de primire a urgențelor/cameră de gardă; b) centre de permanență.

La articolul 1, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins: (2^1) Decizia privind posibilitatea recoltării mostrelor biologice în condițiile art. 88 alin. (1^1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, aparține personalului medical. Articolul 16 se modifică și va avea următorul cuprins.

Examinarea medicală a persoanei, în vederea interpretării stării clinice induse de consumul recent de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive, se efectuează în toate cazurile în care se recoltează mostre biologice. În situația prevăzută la alin. (1), medicul care a efectuat examinarea medicală va completa formularul al cărui model este prevăzut în anexa nr. 6 la prezentele norme metodologice.

În cazul în care nu poate fi realizată examinarea medicală ori nu pot fi evaluate anumite elemente clinice dintre cele prevăzute în anexa nr. 6 la prezentele norme metodologice, medicul consemnează pentru fiecare situație în parte motivele în formular. Anexa nr. 6 se modifică și se înlocuiește cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.”