Ministrul Educatiei: Masura Noua si Oficiala de ULTIM MOMENT de Importanta pentru Romania

Minsitrul Educatiei anunta o noua masura importanta si oficiala de ultim moment pentru Romania, iata ce decizie dezvaluie Ligia Deca chiar acum.

Ministrul Educatiei Masura Noua Oficiala ULTIM MOMENT Importanta Romania

Ministrul Educatiei a adoptat o noua masura oficiala de ultim moment pentru Romania, iar asta deoarece Ligia Deca a publicat un nou apel pentru proiecte care au menirea de a crea modalitatile de interventie pentru alfabetizare functionala in invatamantul preuniversitar, cu un buget de 32.850.000 milioane de euro.

Ministrul Educatiei explic amai jos cum se face alocarea fondurilor si cum vor fi adoptate proiecte e pentru invatamantul preuniversitar, dar separat de asta aduce in atentie si rezultatele pe care Romania le-a obtinut la Olimpiada Europeana de Matematica pentru Fete, cu toate detaliile disponibile mai jos.

“A fost lansat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru apelul necompetitiv de proiecte „Mecanisme de intervenție pentru alfabetizare funcțională în învățământul preuniversitar”! Bugetul alocat apelului de proiecte este de 32.850.000,00 de euro. Activități eligibile: Elaborarea reperelor pentru predare-învățare-evaluare, centrate pe alfabetizarea funcțională, precum și a descriptorilor asociați acesteia, pe baza analizelor și a studiilor tematice privind alfabetizarea funcțională.

In corelație cu competențele din curriculumul național și cadrele de referință ale studiilor internaționale (PIRLS, TIMSS, PISA, ICILS, ICCS), și ținând cont de rezultatele elevilor români la aceste studii; Dezvoltarea platformei funcționale suport, prin realizarea unui spațiu digital pentru derularea programelor de formare, și susținerea unor seturi de resurse educaționale suport elaborate ca portofolii finale la certificarea formabililor.

Elaborarea standardelor, itemilor, testelor de alfabetizare funcțională, corelate cu profilul absolventului învățământului primar, respectiv învățământului gimnazial; Formarea și certificarea cadrelor didactice din învățământul primar și gimnazial, pentru proiectarea și derularea unor activități de predare-învățare-evaluare eficiente, în vederea creșterii nivelului de alfabetizare funcțională a elevilor.

Elaborarea și aplicarea unui mecanism de intervenție, în vederea creșterii nivelului de alfabetizare funcțională, în școlile pilot (comunitățile de învățare selectate la nivelul fiecărui județ/sector). România s-a clasat pe locul 2 între țările europene (37 de țări) și pe locul 5 între toate cele 54 de țări participante la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete 2024 (EGMO 2024), care s-a desfășurat în perioada 11-17 aprilie 2023, în Tskaltubo, Georgia. Rezultatele obținute au fost foarte bune.

2 medalii de aur – Mădălina-Gabriela Pîrvulescu (Colegiul Național „Frații Buzești”, Craiova) și Aida Mitroi (Liceul Internațional de Informatică București); 2 medalii de argint – Mara-Ioana Zaharia (Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Galați) și Cîrjea Ana Gabriela (Colegiul Național „C. D. Loga”, Timișoara). Echipa a fost condusă de prof. Mihail Bălună, redactor șef la Gazeta Matematică, având-o ca adjunct pe prof. Anca Băltărigă, Liceul Internațional de Informatică București. Felicitări elevelor și profesorilor care, pe parcursul anilor de școală, au contribuit la pregătirea lor!