Informarile ANM Oficiale de ULTIM MOMENT cu Starea Vremii si Prognoza Meteo in Romania pe 2 Saptamani

Informarile ANM oficiale de ultim moment cu starea vremii si prognoza meteo in Romania pe 2 saptamani, ne pun in vedere fenomenele meteo severe.

Informarile ANM Oficiale ULTIM MOMENT Starea Vremii Prognoza Meteo Romania 2 Saptamani

Informarile ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, oficiale de ultim moment cu starea vremii si prognoza meteo in Romania pe 2 saptamani, ne aduc in imediata atentie o serie de fenomene meteo de vreme severa, care vor afecta multiple zone ale tarii in aceasta perioada.

ANM vorbeste mai jos despre evolutia starii vremii pentru fiecare regiune din Romania in parte, oferindu-ne informatii valoroase cu privire la precipitatii, temperaturi si nu doar atat, astfel incat sa ne putem planifica orice fel de calatorii in aceasta perioada de timp.

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR ÎN INTERVALUL 13 – 26 MAI 2024

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

În primele cinci zile de prognoză media maximelor termice va avea valori între 20 și 22 de grade, iar a minimelor între 8 și 11 grade. Până în jurul datei de 20 mai se va încălzi cu 3…4 grade, apoi, după o ușoară răcorire, mediile nu vor mai avea variații semnificative și se vor situa în general între 23 și 26 de grade în cazul maximelor și între 11 și 13 grade în cazul minimelor.

Vor fi averse aproape în fiecare zi, pe suprafețe mici până în data de 16 mai, apoi va crește probabilitatea ca ele să apară pe suprafețe mai mari.

CRIȘANA

Tendința termică va fi în general de creștere, până în jurul datei de 19 mai, când media maximelor termice se va situa în jurul valorii de 25 de grade, iar a minimelor va fi între 12 și 14 grade. Ulterior, media valorile termice va scădea ușor și va avea variații, în general între 23 și 25 de grade la maxime și între 9 și 13 grade la minime.

Din data de 14 mai vor fi averse aproape în fiecare zi, pe suprafețe mai mici până în 16 mai, apoi va crește probabilitatea ca acestea să fie mai frecvente și pe arii mai extinse.

TRANSILVANIA

În primele patru zile, valorile termice vor fi asemănătoare, media maximelor urmând a se situa în jurul a 18 grade, iar a minimelor în jurul a 5 grade. Va urma o încălzire, până la începutul celei de a doua săptămâni, de 4…5 grade.

În următoarele două zile, temperaturile vor scădea ușor, pentru ca apoi să nu mai aibă modificări notabile și, în general, media maximelor să se situeze între 22 și 25 de grade, iar a minimelor între 9 și 12 grade. Vor fi averse aproape în fiecare zi, pe arii mai extinse după data de 16 mai.

MARAMUREȘ

În prima săptămână, valorile termice vor crește ușor și treptat, media maximelor de la 18 grade, până spre 24…25 de grade, iar a minimelor, de la 5 grade, până în jurul a 11 grade. În cea de a doua săptămână media regională va avea variații, în general, între 22 și 25 de grade, în cazul maximelor și între 9 și 12 grade în cel al minimelor.

Între 13 și 16 mai, condițiile pentru averse vor fi reduse, apoi va crește probabilitatea ca acestea să fie mai frecvente și pe spații mai mari.

MOLDOVA

Vremea se va încălzi treptat până la începutul celei de a doua săptămâni. Media maximelor va crește de la 15…16 grade în primele zile, până în jurul a 24 de grade în ultimele, iar a minimelor, de la aproximativ 5 grade la început, până spre 11…12 grade la final.

În intervalul următor, în general, media maximelor va avea variații între 22 și 26 de grade, iar a minimelor între 10 și 14 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în perioada 19 – 26 mai.

DOBROGEA

Vremea va fi într-un proces de încălzire treptată, până în jurul datei de 22 mai. Media maximelor va porni de la 16 grade și va ajunge până spre 24 de grade, iar a minimelor va fi de aproximativ 7…8 grade în prima zi și în jurul a 13 grade la final.

În zilele care vor urma, valorile termice, în medie, vor oscila între 22 și 25 de grade maximele și între 12 și 15 grade minimele. În prima săptămână, doar pe arii restrânse vor fi posibile averse slabe, apoi acestea vor apărea pe spații mai mari și vor fi mai frecvente.

MUNTENIA

În primele cinci zile, valorile termice vor fi asemănătoare, iar media maximelor va atinge 18…19 grade, în timp ce a minimelor se va situa în jurul a 7 grade. Va urma o încălzire, până la începutul celei de a doua săptămâni, de 5…6 grade.

În următorul interval nu vor mai fi variații importante, în general, media maximelor se va situa între 24 și 27 de grade, iar a minimelor între 11 și 14 grade. În primele patru zile aversele vor fi izolate, apoi se vor extinde și vor fi posibile aproape zilnic.

OLTENIA

În primele cinci zile de prognoză media maximelor termice va avea valori între 18 și 20 de grade, iar a minimelor între 7 și 10 grade. Până în jurul datei de 20 mai se va încălzi cu aproximativ 5 grade, apoi valorile termice nu vor mai avea variații semnificative și se vor situa, în general, între 23 și 26 de grade media maximele și între 11 și 14 grade media minimelor. Vor fi averse aproape în fiecare zi, în primele patru pe suprafețe mici, apoi pe arii extinse.

LA MUNTE

În primele patru zile media maximelor se va situa în jurul valorii de 7 grade, iar a minimelor în jurul pragului de îngheț. Până la începutul primei săptămâni se va încălzi cu 5…6 grade, apoi nu vor mai fi variații mari în evoluția câmpului termic. Vor fi averse în fiecare zi, pe arii mai extinse și mai frecvente după data de 16 mai.