Marcel Bolos: Masurile Oficiale de ULTIM MOMENT Aplicate pentru Toata Romania

Marcel Bolos anunta importante masuri luate pentru Romania in ultimele luni, iata ce impact au avut acestea si cat conteaza pentru oameni.

Marcel Bolos Masurile Oficiale ULTIM MOMENT Aplicate Toata Romania

Marcel Boloș, ministrul finanțelor, și-a reiterat angajamentul de a accelera creșterea nivelului de colectare fiscală, subliniind că aceasta este o responsabilitate de bun simț față de toți cetățenii care își plătesc corect taxele. În cadrul unui discurs recent, Boloș a detaliat măsurile întreprinse și rezultatele obținute până acum.

„Încă din primele zile la Ministerul Finanțelor mi-am asumat accelerarea creșterii nivelului de colectare. Am spus că este un aspect de bun simț față de toți cei care își plătesc corect taxele. De atunci, am început să petrecem minim zece ore pe săptămână pentru a cuprinde fiecare element în parte: e-factura, e-transport, SAF-T, e-TVA, modulele antifraudă, scannere în vămi sau sigilii electronice”, a declarat ministrul.

În ultimele luni, eforturile comune ale echipei ministeriale au început să producă schimbări notabile în abordarea activităților de control fiscal. Luna trecută, peste 65% din cuantumul obligațiilor fiscale stabilite suplimentar de organele de inspecție au fost legate de TVA.

„În ceea ce privește ampla procedură de digitalizare pe care am început-o, se văd deja primele rezultate. Aproape 1.000 de notificări de conformare au fost comunicate luna trecută pentru neconcordanțe privind TVA raportată, pe de o parte, prin sistemul RO e-Factura și sistemul RO e-Case de marcat electronice și, pe de altă parte, Declarația 300”, a explicat Boloș.

Totodată, organele de control antifraudă fiscală au emis zeci de notificări punctuale referitoare la datele eronate înregistrate în aplicația RO e-Transport, și 1.000 de notificări către contribuabilii care au obligația depunerii Formularului 395. Acestea sunt doar câteva dintre măsurile incipiente, iar ministrul promite că vom discuta despre o schimbare completă de paradigmă odată ce modulele antifraudă vor fi pe deplin operaționale.

În primele patru luni ale anului, Ministerul Finanțelor a reușit să atingă 101% din planul de venituri cu care a început anul. De exemplu, în luna aprilie, ANAF a înregistrat o creștere a veniturilor bugetare brute de 11,1% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În plus, măsurile pentru sancționarea celor care încearcă să evite îndeplinirea obligațiilor fiscale au fost înăsprite. Pedepsele pentru cei care maschează în mod fraudulos neplata taxelor sau solicită rambursări de TVA necuvenite pot ajunge până la 15 ani de închisoare. Aceste măsuri și rezultate reflectă angajamentul ferm al ministrului Marcel Boloș și al echipei sale de a asigura o colectare fiscală mai eficientă și corectă, în beneficiul tuturor cetățenilor și al economiei naționale.