Ministrul Educatiei Publica o Hotarare de Guvern Oficiala de ULTIM MOMENT cu Masuri pentru Invatamant

Ministrul Educatiei a decis sa publice o hotarare de Guvern oficiala de ultim moment, cu o serie de masuri importante pentru invatamantul din Romania.

Ministrul Educatiei Publica Hotarare Guvern Oficiala ULTIM MOMENT Masuri Invatamant

Ministrul Educatiei a anuntat o noua Hotarare de Guvern extrem de importanta pentru milioane de oameni din intreaga tara, iar asta pentru ca in imediata atentie a elevilor, profesorilor si parintilor, este adusa aprobarea Registrului National al Calificarilor, care va cuprinde descrierea tuturor calificarilor din Romania, conform proiectului Ligie Deca.

Ministrul Educatiei ofera mai jos multiple detalii cu privire la acest proiect de Hotarare de Guvern, care urmeaza sa fie adoptata in mod oficial in Romania dupa ce va fi trecuta prin procesul de transparenta decizionala, Ligia Deca incercand sa le ofere elevilor sansa de a beneficia de un invatamant de inalta calitate pentru viitor.

“Am pus în consultare publică proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Registrului Național al Calificărilor (RNC), elaborat de Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC). RNC este o bază de date națională ce cuprinde descrierea tuturor calificărilor din România, formată din Registrul Național al Calificărilor Profesionale din România, respectiv Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior.

Acesta este elaborat, actualizat și gestionat de ANC, și servește ca instrument unitar de referință în domeniul formării profesionale. Acesta asigură atât accesul corect pe piața națională și europeană a muncii, cât și armonizarea sistemului de educație și formare profesională cu piața muncii. RNC are următoarele caracteristici: asigură o abordare unitară a sistemului național de calificări.

Cuprinde descrierea tuturor calificărilor din România ce se pot obține prin sistemul național de educație și formare profesională, prin cursuri de calificare și de educație și formare profesională cu adresabilitate directă către piața muncii; asigură compatibilitatea cu Cadrul European al Calificărilor (CEC), prin corelarea transparentă a nivelurilor naționale de calificare cu cele stabilite la nivel european.

Sprijină mobilitatea pe piața europeană prin recunoașterea calificărilor, diplomelor și certificatelor eliberate în sistemul de educație și formare profesională și corelarea competențelor cu cele conținute în standardele europene (ESCO) și internaționale (ISCO). Structura RNCP este prevăzută în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 917/2018 privind aprobarea Registrului național al calificărilor profesionale din România, publicată în Monitorul Oficial Partea I nr. 988 din 22 noiembrie 2018.

Înscrierea calificărilor prevăzute la art.2 alin. (2) lit. a) se realizează conform Ordinului ministrului educației naționale şi ministrului muncii şi justiției sociale nr. 3177/660/2019 privind aprobarea Metodologiei de elaborare, actualizare şi gestionare a Registrului național al calificărilor profesionale din România, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 238 din 28 martie 2019, cu modificările și completările ulterioare.”