Informarile Oficiale ale Armatei Romane de ULTIM MOMENT privind Actiunile Soldatilor Romani

Informarile Oficiale Armatei Romane ULTIM MOMENT Actiunile Soldatilor Romani

Armata Romana aduce in atentia milioanelor de romani o serie de noi activitati pe care le deruleaza militarii, prima dintre ele fiind exercitiul de aparare CBRN, la care aprticipa militarii Batalionului 49, acestia antrenandu-se pentru a interveni in situatii de atacuri cu arme chimice, biologice, radiologice sau nucleare, cu detalii oferite mai jos.

Armata Romana aduce deasemenea in atentia noastra si exercitiul DACIAN STRIKE 24, care se desfasoara la Galati, acolo participand 500 de militari romani si din cadrul NATO, pentru a se antrena in vederea imbunatatirii cooperarii, in eventualitatea in care ar trebui sa participe impreuna la misiuni in teatre de operatii reale.

”Militarii din arma Apărare CBRN (chimică, biologică, radiologică și nucleară) ai Batalionului 49 Apărare CBRN „Argeș” au desfășurat, în perioada 13-24 mai, tabăra anuală de specialitate, în facilitățile de instruire din cadrul Centrului de Instruire pentru Operații în Mediu CBRN (CIOM CBRN) din localitatea Lerești, județul Argeș.

Programul de instrucție planificat a avut la bază o paletă diversificată de teme, accentul punându-se pe realizarea coeziunii acțiunilor militarilor la nivelul grupelor și plutoanelor, în vederea îndeplinirii oportune a misiunilor de cercetare CBRN și decontaminarea RBC. Instruirea a avut ca finalitate, pe de o parte, culegerea datelor și informațiilor CBRN.

Analizarea și diseminarea acestora, precum și generarea unor rapoarte CBRN în vederea avertizării și luării măsurilor de protecție în cazul contaminării radiologice, biologice, chimice, iar pe de altă parte, antrenarea militarilor în folosirea oportună a echipamentelor de decontaminare din înzestrare, în situația ipotetică de contaminare CBRN a personalului și tehnicii.

Aproximativ 500 de militari români și aliați participă, în perioada 24-28 mai, la exercițiul multinațional „Dacian Strike 24” (DAST24), care se desfășoară în Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, din județul Galați. DAST24-2 este condus de Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est și antrenează forțe din structurile Comandamentului Multinațional de Brigadă Sud-Est, Divizia 82 Aeropurtată (USA), Elementul Înaintat de Comandă al Brigăzii Franceze (BFCE), Grupul de Luptă al NATO din România, Regimentul 52 Artilerie Mixtă „General Alexandru Tell” și Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor”.

De asemenea, la exerciţiu mai participă Forțele Aeriene Române (IAR 99 Șoim, IAR 330 Puma Socat) și Forțele Aeriene Regale ale Marii Britanii (Eurofighter Typhoon EF2000). DAST24-2 face parte din seria de exerciții „Dacian Strike” și este un exercițiu întrunit de comandament, cu trupe în teren. Acesta se desfăşoară concomitent în România (Smârdan, jud. Galaţi şi Capu Midia, jud. Constanţa) şi Bulgaria (Novo Selo).”