Nokia Lumia 925 – iDevice.ro mini review – un smartphone pe placul meu

  Dupa cum probabil stiti deja, prin intermediul proiectului Orange Smartphone Tester am avut ocazia de a testa Nokia Lumia 925, unul dintre cele mai recente si mai stralucite smartphone-uri ale companiei Nokia. Dispozitivul ruleaza Windows Phone 8-ul fabricat de catre cei de la Microsoft si este unul dintre smartphone-urile high-end ale Nokia, chiar daca nu vorbim despre cel mai recent model lansat de catre companie. Avand in vedere ca il utilizez de cateva saptamani de zile, in cele ce urmeaza sa va voi spune parerea mea in legatura cu el, asa ca inarmati-va cu putina rabdare.

Design

  Incep cu cel mai evident lucru pe care il observati cand luati un Nokia Lumia 925 in mana, design-ul. Spre deosebire de smartphone-urile Android, cele fabricate pentru platforma Windows Phone s-au dovedit a fi destul de bine gandite din punct de vedere al design-ului, chiar atragatoare din anumite puncte de vedere. Nokia Lumia 925 nu face abstractie, terminalul avand o carcasa din plastic fin, placut la atingere, cu o camera mare aproape de mijloc(caracteristica specifica de obicei HTC-ului), intreaga constructie fiind inconjurata de o structura metalica rigida.

  Desi nu vorbim despre un look premium, precum cel al iPhone 5, de exemplu, structura metalica, butoanele si modul in care a fost gandita si lucrata carcasa iti dau impresia ca tii in mana un smartphone high-end, scump, demn de banii cheltuiti pe el. Despre duritate nu va pot spune nimic pentru ca nu m-am apucat sa bat cateva cuie cu el, insa ecranul este protejat de un Gorilla Glass 2, deci ar trebui sa faca fata cu brio aproape oricarui fel de impact.

Ecran

  De la design trecem direct la ecran, Nokia implementand unul AMOLED PureMotion HD+ ClearBlack de 4.5 inch cu rezolutie 1280 x 768 pixeli. Din start va spun ca am ramas placut impresionat de modul in care ecranul reda culorile, diferentele fata de Retina Display-ul iPhone 5 fiind practic inexistente si acesta este un lucru bun. Desi vorbim despre un ecran AMOLED, cei de la Nokia utilizeaza in Windows Phone 8 o setare care permite imbunatatirea imaginilor redate in conditii de utilizare in lumina directa a soarelui, aceasta caracteristica oferind utilizatorilor o mult mai buna experienta de utilizare, in afara cladirilor, decat in cazul terminalelor Android.

  Mergand mai departe, va spun ca in smartphone-ul celor de la Nokia am gasit inclusiv un meniu care permite modificarea setarilor de privind saturatia si temperatura culorilor redate de ecran, asa ca puteti practic sa setati ca ecranul sa afiseze imaginile dupa bunul plac. Ca sa fiu sincer, ma bucur sa vad asemenea setari disponibile pentru un smartphone si cred ca multi utilizatori isi pot imbunatati experienta de utilizare in functie de continutul afisat pe ecrane, in acest mod cei de la Nokia oferind utilizatorilor control asupra unor caracteristici pe care in mod normale ei nu le-ar putea controla.

Performante

  Nokia Lumia 925 functioneaza cu ajutorul unui procesor Qualcomm Snapdragon dual-core tactat la 1.5 GHz, acesta avand 1 GB RAM, suficient pentru orice utilizator. Exact precum in cazul celorlalte smartphone-uri Windows Phone pe care le-am testat, performantele n-au constituit o problema din niciun punct de vedere, smartphone-ul Nokia functionand impecabil in orice task-uri normale. Desigur ca in jocuri foarte complexe exista mici agatari si incarcari indelungate, insa acelasi lucru se intampla si pe iPhone 5, de exemplu, dar si in cazul unor smartphone-uri Android recent lansate pe piata.

  Cei de la Microsoft si Nokia au incercat sa optimizeze Windows Phone-ul pentru a functiona cat se poate de fluid in orice aplicatii si ma bucur sa vad ca au reusit sa obtina ceea ce Apple ofera de ani de zile in iPhone-uri, acesta fiind unul dintre punctele forte ale intregii platforme si ale smartphone-urilor care o ruleaza.

Windows Phone 8

  In ciuda nouatilor implementate de catre Microsoft in Windows Phone 8, sistemul de operare inca are multe lipsuri fata de ceea ce ofera Apple sau Google prin iOS si Android OS. Acesta este cu siguranta unul dintre motivele pentru care totul functioneaza atat de bine, insa in 2013 e destul de ciudat sa ai doar 3 setari pentru luminozitate, e ciudat sa ai aplicatii care nu suporta background audio, insa toate se vor rezolva in timp. Live Tile-urile gandite de catre companie rezolva jumatate din aceasta problema, ele fiind atat de utile incat ti le-ai dori in iOS fara sa stai prea mult pe ganduri.

  Chiar daca Windows Phone are unele elemente ce-ti atrag atentia si te fac sa devii interesat, din pacate lipsa unui ecosistem de aplicatii te face sa iti doresti sa faci o schimbare sau sa nu faci o achizitie. Din pacate Microsoft nu a reusit sa atraga dezvoltatorii in masura in care Apple si Google au facut-o, din pacate utilizatorilor nu li se ofera macar jumatate din ceea ce gasesc in App Store sau Google Play si acest lucru conteaza foarte mult. Unele retele de socializare sau servicii importante nu au aplicatii pentru Windows Phone, altele au aplicatii facute de Microsoft, iar in multe cazuri design-ul este atat de rau, incat il face pe cel din Android sa para grozav.

  Windows Phone-ul este sistemul de operare promitator care pare capabil sa atace iOS si Android OS acolo unde le doare, insa din pacate inca nu reuseste sa treaca de acest statut si orice smartphone care il ruleaza sufera de exact aceleasi probleme si limitari.

Conectivitate

  Conform Nokia, Lumia 925 este capabil sa se conecteze la retele HSDPA de pana la 42.2 Mbps si la retele 4G LTE de pana la 100 Mbps. Cu aceasta ocazie am putut sa ma joc putin pe reteaua 4G a Orange Romania folosind un smartphone si ca sa fiu sincer am ramas relativ placut impresionat. Spun relativ pentru ca diferentele de viteza de download intre H+-ul de pe iPhone 5 si 4G-ul de pe Nokia Lumia erau de maxim 7 Mbps in locatii cu semnal excelent, iar in viata de zi cu zi nu veti simti aceasta diferenta cand vorbim de viteze ce depasesc 20 Mbps. Lumia 925 este un smartphone ce poate oferi o conexiuned e internet rapida, va fi cu siguranta mai rapida decat ce a iPhone-ului atat pe partea de download, cat si pe cea de upload, insa totul depinde de operator si semnal.

  Tot in aceasta categorie voi vorbi si despre calitatea apelurilor, smartphone-ul avand un difuzor puternic, care ofera sunete clare, ajutat cel mai probabil si de capacitatea sa de a face apeluri HD Voice, cu terminalele compatibile. Per total, veti ramane placut impresionati de conectivitatea terminalului, dar si de calitatea apelurilor, ele fiind cel putin la fel de bune precum cele oferite de iPhone 5.

Autonomie

  In aceasta sectiune voi zabovi putin, deoarece bateria de 2000 mAh va ofera o zi intreaga de utilizare in conditii “grele”, mai mult decat ceea ce puteti obtine pe iPhone-uri in aceleasi conditii. Nokia spune ca smartphone-ul sau ofera mai mult timp de utilizare in orice situatii decat un iPhone si acest lucru este adevarat, insa vorbim despre un mod de utilizare extrem de subiectiv, asa ca fiecare dintre voi va obtine rezultate diferite in functie de modul in care isi utilizeaza terminalul, iar ceea ce spune eu aici ar putea fi complet diferit de experienta voastra.

  Mai mult decat atat, Windows Phone-ul ofera un sistem care va ajuta sa economisiti energie in timpul utilizarii, setarile gandite de catre cei de la Microsoft si Nokia fiind de un real ajutor pentru situatiile in care nu aveti o sursa de curent prin preajma si doriti totusi sa prelungiti autonomia bateriei. Per total eu am fost multumit de autonomia Nokia Lumia 925 si sper ca noul iPhone 5S sa aiba cel putin la fel de mult timp de utilizare.

Camera

  Daca exista ceva ce merita laudat fara regrete la Nokia Lumia 925, atunci acel lucru este camera. Nokia si-a facut o strategie complexa din a promova camera terminalelor sale in ideea ca utilizatorii isi vor baza decizia de achizite pe performantele camerelor si cred ca au facut un pariu castigator, cel putin pe acest segment al pietei. Ca sa fiu sincer, camera din Nokia Lumia 925 calca in picioare camera din iPhone 5 din toate punctele de vedere si fara niciun drept de apel, iar eu ma bucur, deoarece asta ii va motiva pe cei de la Apple sa imbunatateasca propriile smartphone-uri.

  Atat pe partea video, cat si pe partea de inregistrare a pozelor, smartphone-ul Nokia ofera rezultate grozave, iar daca va jucati cu setarile puteti obtine poze excelente. Eu am ramas extrem de placut impresionat de modul in care realizeaza smartphone-ul poze in conditii de luminozitate scazuta si de modul in care sunt stabilizate clipurile video, iar cele filmat de mine intr-o scurta plimbare prin Bucuresti cred ca este cat se poate de exemplificativ in legatura cu performantele camerei de 8 megapixeli.

  Da, desi nu v-am spus, Nokia Lumia 925 are o camera de “doar” 8 megapixeli, ea beneficiind de lentilele Carl Zeiss, un colaborator vechi si binecunoscut al celor de la Nokia. Cu un senzor de 1/3″ si tehnologia PureView, camera surprinde obiectele din fata ei intr-un mod cat se poate de real, iar ajutata de aplicatii precum Nokia Smart Cam va alege chiar si cele mai bune poze dintre toate cele inregistrate de catre voi. Desigur ca aici includem si optiunile de eliminare a persoanelor din poze si posibilitatea de a face zoom foarte mare fara a strica in totalitate calitatea poze, deci aveti, din punctul meu de vedere o imbinare aproape perfecta intre software si hardware.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=l5zuPd62hBU[/youtube]

  Ca sa fiu sincer, daca exista printre voi persoane care cauta un inlocuitor pentru camera de buzunar, dar voi si smartphone, Nokia Lumia 925 este alegerea perfecta.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=a4L18QMERbM[/youtube]

Sunet

  Difuzorul Nokia Lumia 925 este plasat in carcasa terminalului, asa ca nu veti avea parte de o experienta 100% grozava, insa faptul ca el reda sunetele cu o intensitate ridicata ajuta la crearea unei experiente de ascultare relativ reusite. In ceea ce priveste castile incluse, ele beneficiaza de tehnologii Dolby si redau sunetele clar, puternic, cu un bass suficient, fiind usor superioare EarPod-urilor terminalului iPhone 5. Problema cu aceste casti sta in faptul ca in timpul navigarii pe internet sau a utilizarii unei conexiuni de date veti auzi un usor bazait, usor deranjant, fara rost acolo.

Concluzii

  Nokia Lumia 925 este cel mai bun Windows Phone testat de catre mine vreodata, are o camera grozava, are un sistem de operare promitator, performante foarte bune, autonomie satisfacatoare, conectivitate excelenta, un ecran potrivit si din pacate este una dintre ultimele realizari ale companiei Nokia. Cu aceasta ocazie inchei, insa nu inainte de a el multumi celor de la Orange Romania si celor de la Nokia pentru oferirea terminalului in cadrul programului Orange Smartphone testar, iar voua va spun ca Nokia Lumia 925 urmeaza sa fie lansat in oferta Orange in curand.