Apple si “declinul” din ultimii doi ani sub conducerea lui Tim Cook

  O recent lansata carte numita Haunted Empire: Apple After Steve Jobs prezinta Apple ca o companie in declin dupa decesul lui Steve Jobs, o companie care nu mai inoveaza si care, conform autorului, ar fi aproape de a intra in faliment, insa realitatea este cu totul alta. Fara a intra in detalii privind situatia financiara a Apple, cartea il critica pe Tim Cook pentru modul in care a condus Apple dupa decesul lui Steve Jobs, insa daca este sa analizam evolutia financiara a celor din Cupertino, Tim Cook a reusit sa faca “minuni”.

  In ultimii doi ani de zile incasarile Apple au crescut cu 58% si profitul a crescut cu 40%, asta in conditiile in care Google a avut parte de o crestere a profitului de doar 25% si vorbim despre una dintre principalele competitoare ale Apple. Mergand mai departe, Apple a incasat in Q4 2013 intre 76% si 87% din profitul intregii industrii a producatorilor de smartphone-uri, iar asta in conditiile in care vanzarile anuale de smartphone-uri nu au crescut la fel de mult precum in perioada in care Steve Jobs conducea compania.

  Practic, privind compania Apple doar din punct de vedere economic, ea o duce extrem de bine si nu pare sa aiba probleme in perioada imediat urmatoare din acest punct de vedere. Totusi, chiar daca din punct de vedere financiar Apple o duce grozav, din pacate in ceea ce priveste inovarea si lansarea de produse extraordinare, lucrurile nu sunt la fel de bune. Din pacate Apple nu a reusit sa aduca pe piata un produs la fel de inovator precum iPod-ul, iPhone-ul sau tableta iPad, insa se spera ca iWatch-ul va rezolva aceasta problema.

  Momentan putem spune ca Apple a avut o evolutie foarte buna din anumite pucnte de vedere si relativ buna din atele, insa daca este sa dam crezare zvonurilor care sugerau faptul ca produsele lansate in acesti 2 ani au fost dezvoltate in vreme lui Jobs, atunci probabil abia incepand din 2014 vom vedea de ce este intr-adevar Tim Cook in stare.