30% din pretul unui smartphone este reprezentat de costurile de licentiere ale tehnologiilor sale

iphone 5s romania

  Dupa cum prea bine stiti deja, majoritatea producatorilor de terminale mobile sunt implicati in procese in care sunt fie acuzati ca au incalcat brevetele de inventie ale altora, fie acuza pe altii de aceste incalcari. In ideea de a ne oferi o imagine cu privire la pretul pe care il platim noi, consumatorii, pentru aceste procese un nou studiu ne dezvaluie care este adevaratul pret al terminalelor mobile.

  Conform acestui studiu, 30% din pretul final al unui smartphone este reprezentat de costurile de licentiere a tehnologiilor implementate de catre diversi producatori. Mai exact, in baza informatiilor publice oferite de catre diverse companii, 120$ din pretul ipotetic al unui smartphone de 400$ este reprezentat de costurile de licentiere ale tenologiilor terminalului, o cifra destuld e mare pentru orice tipd e smartphone.

  In general preturile de licentiere ale tehnologiilor sunt mai scumpe decat componentele utilizate pentru a oferi acele tehnologii smartphone-urilor, iar acest lucru determina uneori evitarea lansarii unor terminale mobile. Nu de multe ori am vazut ca diversi producatori de terminale mobile au renuntat la a mai lansa anumite dispozitive pe piata, iar costurile exagerate de licentiere au stat la baza deciziilor lor.