Politia Romana poate extrage date din iPhone si orice alt telefon

Politia Romana a achizitionat recent software capabil sa extraga si sa recupereze date din aproape orice fel de telefon mobil, conform unor informatii aparute recent. Conform celor publicate de catre Politia Romana, institutia a cheltuit 960.628, fara TVA, pe 38 de aplicatii software si 38 de sisteme informatice portabile de tip criminalistic.

Vorbim aici despre peste 200.000 de euro, fara TVA, platiti de catre Politia Romana pentru a cumpara acest software, el urmand a fi folosit la perchezitii informatice si in orice fel de alte anchete. Cu ajutorul software-ului si a echipamentelor informatice, Politia Romana va putea extrage si recupera date din urmatoarele tipuri de telefoane mobile : Apple, Samsung, Asus, Acer, BlackBerry, Huawei, Lenovo, LG, Nokia, Philips, Motorola, Vertu, ZTE sau Sony.

8700 de tipuri de telefoane mobile vor putea fi exploatate folosind software-ul achizitionat de catre Politia Romania, insa nu se stie aici ce fel de modele de terminale iPhone sunt suportate. Este greu de spus daca Politia Romana va putea extrage date dintr-un iPhone 7 cu iOS 10.3, iar daca ar fi sa ghicesc, as spune ca nu vor avea prea mult noroc.

Totusi, folosind echipamentele, Politia Romana va putea sa: “exporte/transfere agenda de telefon, SMS, MMS, email, IM, calendar, jurnal de apeluri, date despre aplicațiile din telefon, fotografii, video, muzică, sunete, date acumulate in browser internet și a altor fișiere”.

Sunt destul de sigur ca vasta majoritate a terminalelor Android, inclusiv cele mai noi, pot fi exploatate extrem de usor cu acest software si cu echipamentele criminalistice. Despre iPhone si iPad v-am spus mai sus, asa ca e posibil ca Politia Romana sa aiba nevoie de ajutorul SRI, sau a altor institutii pentru a putea prelua date din ele.

politia romana software extrage date telefoane