Resellerii de produse Apple din Romania si preturile identice la gama MacBook Pro/Air

Acum cateva zile am scris un articol in care va spuneam ca unul dintre resellerii autoriati Apple in Romania are o politica de preturi nu chiar atat de corecta, din punctul meu de vedere. Intre timp am citit opinia unui reprezentant al unui reseller care spunea ca preturile pentru produsele Apple sunt impuse de distribuitor. Apcom este unic distribuitor de produse Apple in Romania, toti resellerii sunt obligati sa cumpere de la Apcom, conform celor spuse de reprezentant, si de aici apar preturile mari. Apcom detine monopolul pe piata romaneasca si resellerii sunt obligati sa cumpere la pretul impus de distribuitor.

Ca ei trebuie sa cumpere de la acelasi distribuitor e una, dar partea interesanta abia cum vine. Resellerii de produse Apple par a fi incheiat un pact, cel putin asa pare, pentru ca preturile lor pentru produsele Apple sunt IDENTICE. Va dau exemplul Noumax si iStyle care au exact aceleasi preturi pentru MacBook Pro/Air. Iata exemple cat se poate de elocvente cu privire la politica de preturi a celor 2 magazine MacBook Air Noumax vs MacBook Air iStyle, MacBook Pro Noumax vs MacBook Pro iStyle. In aceste conditii unde este concurenta? Daca resellerii au exact aceleasi preturi pentru o gama de produse Apple, cumparatorul ce drept de optiune mai are? Practic ori cumperi de la Noumax ori cumperi de la iStyle veti da acelasi pret. In aceste conditii, mai merita oare sa ne batem capul cu cumparatul produselor Apple de la reselleri autorizati mai ales cand alte magazine online au preturi mai mici decat resellerii?

Politica acesta privind preturile nu e de ieri de azi, dateaza de cel putin 1 an cand am observat eu pentru prima oara si dupa cum se pare va dura mult si bine. Stiu ca traiesc in Romania, stiu cum se fac afacerile la noi, dar ceea ce fac resellerii mi se pare mai mult decat incorect.