DSU: Mesajul de clarificare cu privire la Coronavirus si restrictii

DSU clarificare Coronavirus restrictii

DSU, Departamentul pentru Situatii de Urgenta, a emis astazi o clarificare cu privire la o serie de informatii aparute in spatiu public in legatura cu Coronavirus, si felul in care autoritatile ar urma sa verifice daca romanii respecta regulile privind prevenirea raspandirii noului virus.

“Ca urmare a informațiilor tendențioase diseminate în cadrul unei emisiuni aflate în grila postului România TV, conform cărora “Scandalos, ce propune șeful Comandamentului COVID / Arafat vrea amenzi și descinderi în casele românilor”, pentru corecta informare a opiniei publice, precizăm următoarele:
La finalul conferinței de presă susținute de secretarul de stat, dr. Raed Arafat, vineri, 6 noiembrie 2020, la sediul Guvernului, la sesiunea de întrebări din partea jurnaliștilor, șefului DSU i s-a adresat o întrebare referitoare la repercusiunile pe care le pot avea cetățenii dacă organizează petreceri în cadrul propriilor domicilii și ce măsuri ar putea fi luate.
În emisiunea din cadrul postului amintit anterior, a fost diseminat opiniei publice un pasaj din răspunsul șefului DSU, la respectiva întrebare, dar care este prezentat în mod tendențios, în discuțiile din platou.
Răspunsul șefului DSU, dr.Raed Arafat, la întrebarea venită din partea presei:
“În locuință, sfatul nostru este ca oamenii să respecte regulile, chiar dacă ai invitat pe cineva la tine și poate că pare ciudat ce spun dar, chiar dacă ai invitat pe cineva care nu stă la tine, vine cineva în vizită, să se poarte mască.
Dacă cineva totuși riscă și vrea să facă ceva în interiorul domiciliului, atunci pe raspunderea lui face acest lucru, noi nu putem sa mergem să spunem că interzicem ceva în interiorul domiciliului. Nu avem astfel de legislație care să permita acest lucru. Noi încercăm să impunem aceste măsuri, să le explicam, să fie adoptate de populație fără să venim să le forțăm. Acolo unde există bază legală pentru a lua masuri vor fi luate masuri.”
Astfel, ne delimităm categoric de informațiile tendențioase prezentate în cadrul emisiunii precum “Arafat deplânge faptul că nu are posibilitatea legală să dea buzna la noi în casă să ne numere paharele și numărul de consumatori.”
Subliniem încă o dată faptul că pasajul redat mai sus, este scos din context și este un răspuns aferent unei întrebări din presă din cadrul unei conferințe de presă, care nu atentează la ideea de democrație, sau la un abuz, din contră, surprinde un apel adresat populației, care ne este partener în această luptă cu noul Coronavirus, și anume, să se protejeze pe ei înșiși dar și pe ceilalți.”