Ministrul Apararii: Hotararea Importanta cu Masuri Necesare pentru Armata Romana

Ministrul Apararii Hotararea Importanta Masuri Necesare Armata Romana

Ministrul Apararii Anuntat in mod oficial o hotarare foarte importanta care aduce o serie de masuri necesare pentru Armata Romana in momentul de fata, ea fiind inclusa intr-o ordonanta de urgenta care ar putea fi adoptata in curand, iar una dintre schimbarile majore este posibilitatea actualizarii soldelor militarilor in functie de gradul profesional detinut.

Ministrul Apararii spune ca inclusiv unii politisti ar putea profita de pe urma acestei ordonante de urgenta, putandu-se oferi so o majorare de 75% a soldei pentru orele suplimentare lucrate, iar mai multe detalii despre celelalte schimbari importante care ar urma sa fie aduse pentru Armata Romana, si nu numai, puteti vedea mai jos.

“De asemenea, prin completări la textul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea unor acte normative, cu modificările ulterioare, se are în vedere: Posibilitatea actualizării, începând cu data de 1 iulie 2022, a cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional deținut pentru personalul militar, polițiști și polițiștii de penitenciare.

Având în vedere că în unitățile Ministerului Apărării Naționale, personalului care execută muncă suplimentară peste programul normal de lucru, pentru asigurarea serviciului de luptă permanent, activităților deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut, precum și în situații de urgență, nu i se poate acorda timp liber corespunzător din cauza deficitului de personal, se propune compensarea acestor activități cu o majorare de 75% din solda de funcție/salariul de funcție cuvenite, proporțional cu timpul lucrat în aceste condiții.

De aceleași prevederi urmează să beneficieze și personalul din instituțiile de apărare și securitate națională care desfășoară activități similare.Prin modificarea și completarea Legii nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, cu modificările și completările ulterioare, soldaţii şi gradaţii profesionişti vor avea dreptul la o compensaţie lunară pentru chirie de până la 50% din solda de funcție, în condiții similare cadrelor militare în activitate.

Cuantumul concret al compensației va fi stabilit hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului apărării naţionale, având la bază criterii noi, aplicabile în mod similar, echitabil și sustenabil pentru toate categoriile de personal militar.

Proiectul de ordonanță de urgență a fost trimis spre consultare și completare către instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, urmând ca, la finalizarea acestui pas, să fie publicat pe pagina de internat a MApN, conform normelor de transparență legislativă și înaintat pe circuitul de avizare, în vederea adoptării de către Guvernul României.”