Austria Atacata Dur in Europa pentru Refuzul Permiterii Aderarii Romaniei la Schengen

Austria Atacata Dur Europa Refuzul Permiterii Aderarii Romaniei Schengen

Austria este criticata dur in Europa din cauza refuzului de a permite aderarea Romaniei la Schengen, si dupa ce am vazut destui oficiali europeni facand astazi, acum a venit randul unuia apropiat austriecilor, mai exact ministrul de externe al Cehiei, Jan Lipavský, care critica decizia de a impiedica extinderea Spatiului Schengen la final de 2022.

Austria este criticata de catre Jan Lipavský, care spune ca pana cu putin timp inainte de veto-ul din Consiliul JAI, guvernul de la Viena dadea de inteles ca nu ar urma sa se opuna aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, ceva ce am vazut afirmat inclusiv de catre oficialii guvernamentali din Romania, dar austriecii au oferit propriile explicatii pentru schimbarea deciziei.

Austria refuza sa permita extinderea spatiului fara controale la frontiere, insa ministrul ceh este de parere ca permiterea aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen ar aduce mai multa securitate pentru toata Europa, ceva ce am vazut spus inclusiv de catre alte tari, insa deocamdata acest lucru pare destul de probabil, cel putin pe termen scurt.

“De asemenea, am depus eforturi pentru a extinde spațiul Schengen. Din păcate, am reușit să facem asta doar în cazul Croației, după ce Austria s-a opus în ultimul moment aderării României. Din punctul meu de vedere, pasul a venit destul de brusc, Austria trimisese anterior semnale complet diferite.

Cu toate acestea, nu este treaba mea să evaluez politica austriacă sau considerentele care au condus la această decizie. Cu toate acestea, cred că aderarea la Schengen a României și Bulgariei – sau cel puțin o perspectivă realistă de aderare rapidă – ar duce chiar la o mai mare securitate, la o mai bună aplicare a regulilor comune în aceste țări.”