Cat conteaza pentru Apple comunitatea utilizatorilor de jailbreak

   Apple lupta agresiv impotriva jailbreak-ului, blocand in fiecare versiune noua a iOS exploit-urile utilizate de Dev Team, comex sau Chronic Dev Team pentru a “elibera” terminalele noastre. Desi compania din Cupertino a declarat oficial ca este impotriva efectuarii jailbreak-ului pe iDevice-urile noastre, ea a avut mult de castigat de pe urma existentei sale. In medie 10% dintre posesorii de iDevice-uri fac jailbreak si modificarile aduse sistemului de operare prin jailbreak atrag cea mai multa atentie pe internet.

   Practic jailbreak-ul este o metoda prin care functionalitatea iOS-ului poate fi extinsa si doar imaginatia dezvoltatorilor este limita. Prin jailbreak utilizatorii si-au putut personaliza cum au dorit iOS-ul, au putut modifica functii existente si implementa altele noi iar Apple a beneficiat de pe urma acestor lucruri. Lasand la o parte publicitatea care se face de pe urma lansarii unor tweak-uri care aduc functii noi si importante pentru utilizatorii sistemului de operare iOS, trebuie luat in considerare si faptul ca Apple a “imprumutat” functionalitatea unor tweak-uri si a implementat-o in iOS. Vorbesc despre tweak-uri care permiteau sincronizarea unui iDevice cu iTunes prin Wi-Fi, tweak-uri care permiteau stergerea intrarilor individuale din lista de apeluri, etc.

   Desi Apple nu sustine aceasta comunitate a jailbreakerilor, compania beneficiaza de pe urma ei si nu crediteaza dezvoltatorii pentru anumite functii implementate in iOS. Notifications Center-ul din iOS 5 este similar cu cel din Android insa similar cu cel dezvoltat de un dezvoltator de aplicatii pentru Cydia, care in final a fost angajat de Apple. comex, un alt dezvoltator de solutii de jailbreak, lucreaza acum la Apple si este clar ca existenta solutiilor de jailbreak a fost si va fi extrem de benefica pentru compania din Cupertino.

    De unde vine “ura” pentru jailbreak? Probabil din cauza faptului ca utilizatorii pot pirata aplicatii si veniturile companiei scad considerabil insa nu trebuie uitat faptul ca si decodarea terminalelor afecteaza veniturile operatorilor de telefonie mobila. Pentru unlock exista o rezolvare, terminalele decodate, insa pentru piratare nu va exista vreodata si Apple va continua sa inerce sa blocheze solutiile de jailbreak lansate de dezvoltatori.