Cat conteaza pentru Apple comunitatea utilizatorilor de jailbreak

   Apple lupta agresiv impotriva jailbreak-ului, blocand in fiecare versiune noua a iOS exploit-urile utilizate de Dev Team, comex sau Chronic Dev Team pentru a “elibera” terminalele noastre. Desi compania din Cupertino a declarat oficial ca este impotriva efectuarii jailbreak-ului pe iDevice-urile noastre, ea a avut mult de castigat de pe urma existentei sale. In medie 10% dintre posesorii de iDevice-uri fac jailbreak si modificarile aduse sistemului de operare prin jailbreak atrag cea mai multa atentie pe internet.

   Practic jailbreak-ul este o metoda prin care functionalitatea iOS-ului poate fi extinsa si doar imaginatia dezvoltatorilor este limita. Prin jailbreak utilizatorii si-au putut personaliza cum au dorit iOS-ul, au putut modifica functii existente si implementa altele noi iar Apple a beneficiat de pe urma acestor lucruri. Lasand la o parte publicitatea care se face de pe urma lansarii unor tweak-uri care aduc functii noi si importante pentru utilizatorii sistemului de operare iOS, trebuie luat in considerare si faptul ca Apple a “imprumutat” functionalitatea unor tweak-uri si a implementat-o in iOS. Vorbesc despre tweak-uri care permiteau sincronizarea unui iDevice cu iTunes prin Wi-Fi, tweak-uri care permiteau stergerea intrarilor individuale din lista de apeluri, etc.

   Desi Apple nu sustine aceasta comunitate a jailbreakerilor, compania beneficiaza de pe urma ei si nu crediteaza dezvoltatorii pentru anumite functii implementate in iOS. Notifications Center-ul din iOS 5 este similar cu cel din Android insa similar cu cel dezvoltat de un dezvoltator de aplicatii pentru Cydia, care in final a fost angajat de Apple. comex, un alt dezvoltator de solutii de jailbreak, lucreaza acum la Apple si este clar ca existenta solutiilor de jailbreak a fost si va fi extrem de benefica pentru compania din Cupertino.

    De unde vine “ura” pentru jailbreak? Probabil din cauza faptului ca utilizatorii pot pirata aplicatii si veniturile companiei scad considerabil insa nu trebuie uitat faptul ca si decodarea terminalelor afecteaza veniturile operatorilor de telefonie mobila. Pentru unlock exista o rezolvare, terminalele decodate, insa pentru piratare nu va exista vreodata si Apple va continua sa inerce sa blocheze solutiile de jailbreak lansate de dezvoltatori.

15 COMENTARII

  1. Sincer, nu prea cred ca din twek-rile din Cydia s-a “inspirat” Apple când a făcut partea de sters apeluri individual. Au avut alte “chestii” din care sa se inspire, cum ar fi, oricare telefon lansat de când Bell a inventat telefonul si pana azi.

  2. “blocand in fiecare versiune noua a iOS exploit-urile” – BS, atunci cum de merg vechile exploit-uri pe iOS 5? Aș spune că Apple blochează rapid doar exploit-urile care afectează securitatea pe iDevices, precum acelea găsite de Charlie Miller sau problema cu PDF-urile, deci duce o luptă mai degrabă relaxată decât agresivă …

    Apoi, funcțiile noi n-au nicio treabă cu tweak-urile defectuoase din Cydia, mai degrabă sunt funcții standard, unele existând și în Mac OS X, care au fost implementate în iOS imediat ce au fost finalizate (eliminate problemele de performanță, baterie, etc.).

    Per total, comunitatea de JB cred că are pentru Apple o importanță cel mult marginală, nu vitală. Cam ca puricii pentru câine – îl mai detanjează un pic, mai ia câte-o măsură să-i mai potolească, dar până la urmă își vede de-ale lui, că poate și fără ei, în schimb puricii nu pot fără gazdă!

  3. @Tigris Regali: Exploit-ul din bootrom NU il pot bloca prin software asa ca ia-ti BS-ul si baga-l in buzunar. Toate solutiile de jailbreak bazate EXCLUSIV pe software au fost blocate, toate. Sigur, sunt atat de neimportante pentru Apple incat le-a luat din Cydia si le-a adus in iOS. Daca ele nu existau in Cydia si lumea nu le cerea oficial nu le vedeai vreodata.

  4. @zaone: Deci tu spui că există exploit-uri pe care Apple nu le-ar putea bloca nicicum, iar ce se putea bloca, s-a blocat?! Dubioasă susținere … 😐

    Cât despre presupusa copiere de tweak-uri, ai făcut tu comparația codurilor sursă și ai găsit asemănări? Poate cel mult ideea au copiat-o (ceea ce nu înseamnă nimic, că idei găsim și la Jules Verne, și în Star Trek, la implementarea practică e problema!), dar nici asta – ștergerea apelurilor individuale era o funcție veche pe mobile, arhi-cunoscută și fără tweak-uri, iar Notification Center a fost licențiat în schimbul angajării, deci practic cumpărat, nu copiat. Deci, ce tweak au copiat?

  5. Pari destept, dar unerori… Am pus ca Apple nu poate bloca un bootrom exploit prin iOS deoarece bootrom-ul este initiat inaintea incarcarii iOS-ului deci nu se poate.
    Functiile alea au devenit populare prin jailbreak si apoi au aparut in iOS. Apple a facut exact aceeasi chestie si cu aplicatii aparute intai in App Store si abia apoi in iOS nativ.

  6. Apple si-ar dori sa fie cunoscuta pentru securitate, sa intre in sectorul business, sa bata RIM, etc. Deci daca nu s-ar mai putea face jaibreak ar fi o mare bucurie pentru Apple, iOS ar fi vazut ca un OS foarte sigur.

    Idei a luat de la dezvoltatorii de jaibreak, dar le putea lua direct de la utilizatori daca ar fi facut un sondaj.

  7. Taceti mai, ce tot vorbiti acolo? Daca va aude Steve si arunca un blestem asupra voastra? Apple au fost mereu 100% originali si nu au copiat pe nimeni. Ei au fost copiati de toti ceilalti. Sa nu mai spuneti ca au copiat din Cydia cu carul tweak-uri ori din Android sincronizare wireless, tastatura split, OTA, deschiderea aplicatiilor din home screen unlock, browsing-ul sub forma de tab-uri sau iMessange de la Blackberry. (:))

    Acum devenind seriosi, functiile cu adevarat utile le vor copia de fiecare data de oricunde se poate insa nu vor acorda credit niciunuia dintre inventatori din simplul motiv ca ei sunt Apple si isi permit deoarece au o gasca foarte mare de fanatici in spate.

  8. Ce conteaza cine pe cine copiaza atata timp cat publicul larg beneficiaza? Sa o luam pe fata: cati utilizatori ar mai avea smartphone daca nu ar exista Android? Cati au destul de multi bani incat sa cumpere un iPhone? (si nu vorbesc despre okazii.ro)… Adevarul este ca ideile bune mereu au o sursa reala de inspiratie. Daca doar Apple ar avea terminale pe piata atunci noi am fi ca oamenii din pesteri. Stam luni de zile sa strangem lemne de un foc (intelegeti aluzia). Concluzia mea este ca nu are importanta cine pe cine copiaza atata timp cat tehnologia avanseaza si piata se dezvolta. Pe noi, utilizatorii, nu ar trebui nici sa ne intereseze macar ce se azcunde dupa perdeaua ideilor companiilor. Asa se dezvolta lumea! Imprumutam idei unii de la ceilalti. Dau un alt exemplu: daca ideea primului calculator nu ar fi fost luata si dezvoltata de alte grupuri/companii, cum ar fi fost lumea in care traim?