Noul Symbian, sneak peek

nokia-2010-symbian-600 Nokia a anuntat zilele trecute ceva ce multi asteapta de ani de zile, restilizarea sistemului de operare Symbian, utilizat de zeci de milioane de telefoane din lumea intreaga. Cu totii stim cat de greu se misca telefoanele care au symbian instalat, in special cele high-end. Problema sta nu in hardware-ul telefoanelor care este destul de capabil sa ruleze sistemul, ci in user interface, care este invechit si prost facut, necesitand parcurgearea multor pasi pentru a face lucruri simple precum: a deschide o melodie, a vizualiza o poza, a scrie un e-mail, etc. Nokia a anuntat ca in noua varianta a Symbian-ului ce va fi lansata in 2010 vor introduce o serie intreaga de functii noi, cum ar fi : multitouch-ul si ecranele capacitive, lipsa acestuia fiind o mare dezamagire, cel putin din punctul meu de vedere, in cazul lansarii terminalului N900. Dar asta nu e tot, Nokia doreste sa “usureze” sistemul, eliminand multi din pasii ce trebuie facuti astazi pentru indeplinirea unor task-uri simple, spre exemplu, noul sistem va oferi : posibilitatea de a aculta melodia favorita in 2 pasi in loc de 8 cat este necesar astazi; crearea unui cont de e-mail in 2 pasi in loc de 4, etc.

Nokia insa nu se opreste doar la reconfigurarea modului de lucru in sistem ci va schimba browser-ul din temelii pentru a usura navigarea pe internet si va optimiza UI-ul facandu-l de 3 ori mai rapid decat este acum, lucru ce va duce si la o imbunatatire extrema a vitezei de scrolling, Nokia spunand ca doreste sa atinga un maxim de 60 fps fata de 15 cat este astazi.

Totul suna foarte frumos acum, dar mai este mult pana departe, pozele arata bine, filmuletul pare interesant, dar abia cand va fi pus in practica noul sistem vom putea vedea intr-adevar cum se comporta.

nokia1 nokia 2nokia 3nokia 4