Firefox Mobile disponibil in curand

firefox Ieri Mozilla a anuntat ca in cursul saptamanii viitoare va face disponibil un release candidate pentru versiunea mobila a celebrului web browser. Release candidate-ul va fi primul pas, iar in urma analizarii feedback-ului si rezolvarii eventualelor buguri, o versiune finala a aplicatiei va fi lansata spre sfarsitul lunii sau cel tarziu la inceputul lunii ianuare 2010. RC-ul va functiona doar pe noul telefon al celor de la Nokia, N900, o versiune pentru Windows Mobile urmand sa apara cel mai sigur la inceputul anului viitor impreuna cu o versiune pentru Android, asta datorita publicarii de catre Google a developer kit-ului pentru Android, zilele trecute.

Versiunea pentru mobile va fi bazata pe acelasi cod cu noua versiune pentru desktop, Firefox 3.6, dand utilizatorilor posibilitatea sa-si sincronizeze bookmark-urile ori parolele cu versiunea pentru desktop. In plus, versiunea pentru N900 va permite si utilizarea add-ons-urilor, pana in prezent Mozilla avand 30 de astfel de extensii gata pentru lansare.

Noua versiune suporta geolocation si orientation, urmand ca in 2010 sa fie introdus un set nou de features :

• Support for multitouch displays for a more sophisticated user interface.
• Support for haptic feedback, such as the phone vibrating when a virtual keyboard key is tapped.
• The ability to control a camera.
• Support for Electrolysis, Mozilla’s project to split tasks such as the user interface, tabs, and plug-ins into separate processes. That improves stability and performance, he said.
• Support for JetPack, Mozilla’s next-generation extensions system.
• Integration of the Weave synchronization software so it’s no longer a plug-in.
• Support for WebGL, an interface to provide browsers with accelerated 3D graphics.
• Faster execution of JavaScript programs that are common and increasingly powerful on the Web.

Apple? Esti atenta? Ma intreb oare cand o sa te trezesti si o sa lasi aplicatia Firefox pentru iPhone in AppStore? Avand in vedere recentul val de concesii, am impresia ca vom vedea o varianta a Firefox si pentru iPhone la inceputul anului viitor. La final, un mic video de prezentare :