Unde ajung banii din vanzarile iPhone-ului? Varianta mea

go-iphone-r7 De vreo cateva zile circula pe internet un grafic care prezinta cateva calcule despre banii castigati de Apple si unde anume ajung acesti bani in final si voi discuta putin pe el pentru ca mi se pare calculat prost deoarece vanzarile telefonului “vedeta” in intreaga lume mi se pare ca au fost calculate raportandu-se doar la SUA si AT&T. Uitandu-ma la grafic n-am observat nici o informatie noua, cel putin pentru mine, stiam ca pretul de fabricare a unui iPhone e de 179$, stiam ca Apple il vinde la un pret de 3 ori mai mare si ca AT&T castiga mai mult decat cele 2 miliarde calculate acolo si de asemenea stiam ca Apple are o cota de piata de(din piata smartphone-urilor) 17% fata de cele 39 de procente ale Nokia si cel mai probabil in vreo 2-3 o sa egaleze Nokia.

Toate bune si frumoase in acele calcule, toata lumea primeste cate ceva de la Apple pentru contribuita adusa la creearea iPhone-ului, insa nu am vazut calculandu-se vanzarile de iPhone din restul lumii. Stiu ca americanii se limiteaza doar la ei, dar totusi …. daca stam sa calculam pretul de vanzare a unui iPhone in Europa, unde probabil Apple nu-l vinde cu 550$ ci cu 500 euro sa zicem catre operatori, deja diferenta de pret iese din convertirea dolar euro, si inca ce diferenta 180$ pentru fiecare iPhone, asta desigur, lasand la o parte procentul din fiecare contract care merge catre Apple.

So din punctul meu de vedere miliardul acela care a mers catre companiile ce produc pisele pentru iPhone ar fi defapt doua, sau poate ma insel si Apple vinde telefoanele in Europa si restul lumii la 550$ si diferenta de pret vine de la operatorii europeni care nu stiu cum sa mai jecmaneasca utilizatorii. Oricum ar fi, de cand a aparut iPhone-ul Apple o duce din ce in ce mai bine din punct de vedere financia, si e una dintre putinele firme din SUA, daca nu singura care a avut profituri uriase pe timp de criza.