De ce iPad nu va permite convorbiri GSM sau trafic 3G in Romania momentan

Deocamdata singurele semnale ca ar permite efectuarea de convorbiri GSM sunt meniurile din iPad Simulatorul inclus in firmware-ul 3.2, dar tinand cont ca s-au gasit detalii privind existenta unei camere pe iPad in acelasi simulator, ar putea fi doar cateva elemente lasate de Apple intr-o eventuala conversie a simulatorului. Toata lumea astepta acum a la putin timp dupa lansarea iPad-ului sa se gaseasca o metoda de jailbreak si o solutie care sa permita efectuarea de apeluri GSM utilizand noua jucarie de la Apple si asta ar fi un lucru minunat dar foarte putin probabil din punctul meu de vedere.

Apple a introdus odata cu iPad-ul si un nou standard pentru cartelele SIM. Ceea ce va folosi iPad-ul este un Micro SIM recent creeat de ETSI(European Telecommunicasions Standard Institute) care ca si dimensiuni este cu aproximativ 52% mai mic decat un SIM normal si din punctul de vedere al celor de la AT&T este mult mai bun decat o solutie software de blocare a tabletei intr-o anumita retea. De ce spun ei asta? Simplu! Pentru ca Micro SIM-ul este un standard care deocamdata este departe de a fi utilizat de operatorii de telefonie din lumea intreaga, dar mai mult decat atat este imposibil de folosit cu un telefon normal. Practic Micro SIM-ul respectiv va putea fi folosit doar cu iPad si va avea atasat doar trafic de date, no GSM, no nothing. Folosirea unei alte cartele este imposibila pentru ca nu incape in iPad, solutii software ar fi inutile pentru ca nu ar exista un locas pentru introducerea cartelei, singura solutie ar fi una hardware, un accesoriu atasat la sim tray-ul iPad-ului in care sa fie introdus un SIM normal, o solutie nu prea eleganta si probabil greu de pus in practica la scara larga.

Avand in vedere ca doar operatorii care vor comercializa iPad vor oferi respectivele SIM-uri veti fi legati de un operator roman pentru a o putea folosi pe 3G, iar daca va fi nevoie si de o activare lucrurile se complica destul de mult. Atentie mare, nu va aruncati dupa un iPad cu ochii inchisi, o sa plangeti dupa 3G mai tarziu.

iPad-ul nu mai suna atat de promitator acum nu? Avand in vedere ca multa lume e cam dezamagita de iPad nu se stie cat timp va dura pana va aparea un jailbreak/unlock asa ca posesorii raman la mila Apple.

Inca ceva, in Europa iPad-ul va aparea abia in Martie, in Romania Orange tace malc, daca luati varianta cu 3G veti avea de asteptat mult si bine pana va adopta Orange noul standard si o veti putea folosi pe 3G.