Opera Mini – un esec din punct de vedere al redarii continutului de pe Web

8

Opera Mini, cel mai recent browser pentru iPhone/iPod Touch disponibil in AppStore a batut toate recordurile in materie de downloadari pentru aplicatiile din AppStore, in numai 2 zile Opera Mini a fost downloadata de peste 1 milion de ori, reusind totodata sa ocupe primul loc in topul celor mai downloadate aplicatii gratuite in toate AppStore-urile.

Desi este grozava daca o privim din punct de vedere al viteze de navigare, cand vine vorba de a analiza continutul redat de aplicatie toata lumea este de aceeasi parere – Opera Mini este de departe cea mai proasta solutie. Procesul de comprimare a site-urilor din pacate strica mare parte din aspectul acestora, fiind si motivul principal pentru care majoritatea site-urilor sunt afisate atat de aiurea.

Baietii de la AppleInsider s-au hotarat sa treaca Opera Mini printr-un rendering test facut de cativa experti in webdesign, test numit Acid 3 Test si poate fi gasit aici. Acest test poate fi folosit ca si etalon pentru a testa capacitatea browserului vostru de a randa toate elementele unei pagini de la tabele HTTP. HTML pana la JavaScript CSS si altele. In timp ce Google Chrome sau Safari au obtinut un scror de 100/100, Opera Mini abia a ajuns la 74/100 si eu personal sunt de parere ca este un scor prea mare pentru deficientele pe care le are browserul.

So viteza e punctul cheie, dar esential e si sa poti citi ceea ce incarci, iar Opera Mini de multe ori da gres la acest aspect. Deocamdata Opera nu a anuntat vreun update pentru aplicatia din AppStore insa sunt sigur ca pregatesc o versiune mult imbunatatita in curand.