Video : comparatie intre HTML 5 si flash

[vimeo]http://vimeo.com/10553088[/vimeo]

In video-ul de mai sus aveti o comparatie intre performantele inregistrate de HTML 5 si flash ruland pe un Mac OSX si apoi pe un Nexus One, din pacate testele pe iPhone 3GS denota cat de prost optimizat este Safari pentru HTML 5, eu personal am ramas surprins rezultatul lor.

Dupa cum prea bine vedeti respectivele benchmark-uri ruleaza foarte bine pe Mac OSX, insa flash-ul este mult mai stabil si numarul de frame-uri pe secunda inregistrate in timpul rularii benchmark-ului cu flash au fost semnificativ mai mari decat cele inregistrate in timpul rularii celui cu HTML 5. Ca sa fiu mai precis, benchmark-ul in flash a inregistrat un numar de FPS-uri de 4 ori mai mare decat cel din HTML 5, deci performanta net superioara in favoarea flash.

Pe Nexus One rezultatele au fost cam la fel, HTML 5 a inregistrat un numar de FPS-uri de aproximativ 3 ori mai mic fata de cel inregistrat de flash, deci HTML 5 este inca departe de a fi optimizat cum trebuie si suprematia sa fata de flash pare a fi doar pe hartie si in mintea Apple.

Din pacate pe iPhone 3GS benchmark-urile HTML 5 si HTML au avut rezultate extrem de slabe, nu mai mult de 2 FPS-uri in randarea graficii, deci performanta de 3 ori mai mica fata de Nexus One, am spus mai sus si repet, chiar nu ma asteptam ca Apple sa promoveze atat de intens HTML 5 dar in realitate iPhone-ul sa fie extrem de slab pregatit sa il primeasca.

Probabil testele respective au fost facute pe OS 3.x si nu pe iPhone OS 4.0 beta, ar fi interesant de vazut daca Apple a lucra la modul in care Safari interactioneaza cu HTML 5. Daca vreti sa va jucati si voi cu testele, puteti gasi aici tot ce aveti nevoie.