Steve Jobs explica preturile ridicate in Europa

Stiti cu totii faptul ca produsele celor de la Apple sunt mult mai scumpe in Europa si alte tari decat in SUA, iar unii doritori de tablete iPad din Marea Britanie si Germania i-au reprosat lui Steve Jobs faptul ca europenii trebuie sa plateasca mai mult decat americanii pentru a intra in posesia magicii tablete a celor de la Apple.

Steve Jobs explica faptul ca in SUA nu este obligatoriu ca preturile afisate in magazine sa aiba sales tax-ul adaugat asa cum sunt obligate magazinele de la noi sa afiseze si pretul cu TVA inclus. Astfel ca americanii pe langa pretul afisat de 499$ pentru o tableta iPad de 16GB WiFi trebuie sa plateasca inca o taxa aditionala numita sales tax, similara cu TVA-ul nostru.

In Marea Britanie spre exemplu o tableta iPad WiFi costa 429£ insa in realitate pretul tabletei este de 365£ iar diferenta de pret o reprezinta TVA-ul de 18% cerut de guvernul Marii Britanii. Cu toate acestea preturile de baza au o diferenta de 40$ si asta pentru a acoperi cheltuielile cu transportul si distribuirea. In Germania utilizatorii au raportat faptul ca platesc cu 15€ mai mult decat ceilalti europeni, iar Steve Jobs a replicat spunand ca Germania a introdus de curand o noua taxa ce se aplica la achizitionarea unui PC, de aici si diferenta de pret.

In esenta toate diferentele de pret inseamna taxe de distributie/transport/vamale si altele plus desigur comisioanele resellerilor, asa ca nu e de mirare de ce, la noi cel putin, produsele au preturi semnificativ mai mari decat in celelalte tari.