Aplicatiile pentru smartphones genereaza incasari de miliarde de dolari

E arhicunoscut faptul ca aplicatiile pentru smartphone-uri se vand ca painea calda in momentul de fata, Apple si Google fiind companiile care genereaza cele mai multe vanzari prin intermediul AppStore si Android Marketplace. O companie germana a facut o analiza a veniturilor incasate din vanzarea de aplicatii iar rezultatele sunt de-a dreptul impresionante : in anul 2009 s-au vandut aplicatii in valoare de 1.8 miliarde de $, iar in prima jumatate a anului 2010 s-au vandut aplicatii in valoare de 2.2 miliarde de $, deci in prima jumatate a acestui an vanzarile de aplicatii au ajuns si chiar intrecut vanzarile din intreg anul trecut.

Aceeasi companie a constatat ca anul trecut s-au descarcat 3.1 miliarde de aplicatii, iar in primul semestru a acestui an s-au descarcat 3.8 miliarde. Se estimeaza ca pana in 2013 magazinele virtuale de aplicatii vor creste, generand vanzari de pana la  15 miliarde de $ anual, deci Apple/Google vor obtine profituri imense doar din vanzarea de aplicatii. Totodata aceeasi companie germana estimeaza ca numarul smartphone-urilor va creste de 10 ori pana in 2013 de la 100 milioane in prezent la 1 miliard.

Viitorul suna bine pentru developeri si pentru companiile producatoare de smartphones, dar pentru noi utilizatorii oare e ceva bun in toata aceasta dezvoltare? Preturile telefoanelor cresc de la an la an, in timp ce salariile stagneaza din cauza “crizei”, iar eu ma indoiesc ca Apple sau Google vor avea vanzari la fel de mari daca nu isi ajusteaza preturile in conformitate cu realitatea faptica.