Ai cumparat un iPhone din strainatate? Acum poti folosi garantia si in Romania!

Pana mai de curand Apple interzicea folosirea garantiei pentru iDevice-uri in alta tara decat cea unde fusese initial achizitionat terminalul. Datorita acestor restrictii Uniunea Europeana a pornit o investigatie menita sa ii forteze pe cei de la Apple sa reunte la aceste practici fie sa suporte amenzi grele in caz de necooperare. Recent Apple si-a schimbat politica, probabil pentru a evita amenzi colosale(a se vedea miliardul luat de Microsoft pentru refuzul de a oferi oamenilor optiunea de a alege ce brower vor instalat in Windows), si acum garantia oferita pentru un iDevice cumpara in Franta, de exemplu, poate fi folosita si in Romania la un service autorizat Apple.

One focused on the “country of purchase” rule, whereby repairs service is only available in the country where the iPhone was bought, which made the exercise of warranty rights difficult for consumers who had purchased an iPhone in another EU/EEA country than their home country. The Commission had concerns that this rule could amount to territorial restrictions aimed at dissuading European consumers from buying iPhones outside their country of residence and so leading to a partitioning of the market.

Nu stiu inca unde puteti folosi garantia Apple pentru a repara un terminal iPhone achizitionat intr-o alta tara membra UE, insa poate Orange va accepta in curand aceste garantii, sau poate vor fi alte service-uri ce vor obtine acreditarea Apple. In definitiv nu conteaza cine o face atat timp cat cineva o face si ne repara terminalele pe garantie.

28 COMENTARII

  1. Cand afli ceva noutati legat de asta sa ne tii a curent ca suntem destui care le aveam luate de afara.
    Apropo, ai mai negocioat cu Orange oferte lor?

  2. Si ce trebuie sa avem ca sa ne acorde garantia? Ce documente? Ca ma gandesc ca cei care l-au luat doar la cutie fara nici un document nu pot beneficia de aceasta garantie…

  3. Pai nici factura…am decat cutia …e luat de pe okazii si adus din america aT&T…. deci nu cred ca pot beneficia de garantie

  4. Salutare!

    Hai sa va spun si eu ceea ce stiu concred din “experiente” proprii vis-a-vis de garantia Apple la produsele sale.

    1. O amica ce si-a luat la firma un Mac, dupa vreo 3 ani de folosinta intensa a mouse-ului (din cel fara biliuta de scrol), a sunat la o firma autorizata de service (NouMax, sper ca nu e considerat reclama, ci doar vreau sa stiti si voi unde se rezolva problemele), si i s-a spus sa vina cu mouse-ul vechi si stricat la ei. Amica a mers, si ce credeti? A primit un mouse nou, desigilat in fata ei, dar nu modelul vechi ci cel nou cu bilita de scrol, aka – mighty mouse, si asta a fost tot, fara bani in plus sau alte cele. Si asta in conditiile in care mouse-ul (si toate celelalte) au garantie Apple 1 an de zile.

    2. O alta amica, a fost in SUA si de acolo si-a cumparat in iPod (shuffle sau nano, nu mai retin exact), si anul asta, dupa mai mult de 1 an de la cumparare, nu prea ii mai tinea bateria decat 2-3 ore, si i-am zis sa sune la acelasi Apple service din Bucuresti, dar ea a zis ca sa o ajut eu, si ca atare am sunat impreuna. La service am fost intrebati de unde si cand a fost cumparat si ce probleme are, dupa care la fel ni s-a cerut sa mergem cu el la ei la sediu, unde ce credeti ca s-a intamplat? Bineinteles ca a primit unul nou, desigilat in fata ei.

    Sper ca si pentru alte echipamente sa procedeze macar apropiat de aceste 2 exemple.

    Dito,
    Felix

  5. Aaaa.. uitasem, nu a fost nevoie in niciun caz de documente doveditoare a achizitiei sau de garantie … si dupa cum stiti este un loc pe site-ul Apple unde puteti verifica exact fiecare echipament dupa serie.

    Dito,
    Felix

  6. Da, stiu de cele 2 companii care ofera service insa pana acum regulile apple erau clare, adica garantia la iPhone cel putin nu poate fi folosita decat in tara de unde e achizitionat.

  7. Adica daca ma duc cu un iphone 4 luat de pe okazii si initial luat din america de la at&t pot sa-mi acorde garantie? ar fi beton…dar tinand cont ca suntem in romania nu stiu cum e cu garantiile astea…unde putem gasi un service autorizat apple?

  8. Eu cred a este o problema localizata la Romanica, aceasta legata de service iPhone IN GENERAL nu numai indiferent de unde e luat, adica chiar si de era luat de la Orange, cred ca era “fereasca Dumnezeu!” mai degraba decat service la Orange.

    De ce zic asta, pentru ca printro alta conjuctura, am aflat chiar de la cei de la NouMax saptamanile trecute, ca vor primi “in curand” de la Apple “autorizatia de service” si pentru iPhone, IN GENERAL nu numai 4, care nici nu era lansat oficial la acea data.

    Iar treaba cu service ORIUNDE in UE, cred ca a aparut in acelasi moment in care a aparut si obligatia Apple de a vinde si terminale ne blocate in nici o retea, de aici si necesitatea de a putea fi reparate oriunde in alta parte, logic nu?

    Si asa ne intoarcem sa vedem ca de fapt problema este numai aici in Ro, unde NU EXISTA Apple, ci doar dealeri si distribuitori.

    Dito,
    Felix

  9. Daca bagi serialu pe apple suport iti apare acolo ca ai garantie si etc…pana la urma daca nu l-ai achizitionat tu si l-ai luat de la cineva care nu are factura la el, dar e inregistrat pe siteul apple nu cred ca ar treb sa fie vreo problema…am bagat serialul de la telefonul meu si imi apare ca am asa:
    1. Registered
    2. Telephone Technical Support: Active
    3. Repairs and Service Coverage: Active
    Your product is covered for eligible hardware repairs and service under Apple’s Limited Warranty.
    Estimated Expiration Date: July 9, 2011.

    De la punctul 3 cred ca iti poti da seama cand a fost activata garantia si coincide cu data achizitonarii telefonului, la mine fiind 9 iulie 2010.

    P.S: Your sales receipt is needed for warranty validation, so be sure to keep it in a safe place. Your warranty is the same whether or not you register.

    Am vazut asta apoi si cred ca treb factura sau ceva de genu

  10. din moment ce e un produs cu garantie internationala 1 an, dar care a aparut acum 3 luni si ceva, logic mi s-ar parea ca toate iPhone 4 sa fie in garantie.

    Cat despre experienta mea cu Noumax, am avut impresia ca sunt intr-o tara serioasa, unde companiile chiar isi respecta clientii. Am deschis un topic pe macuser, in care descriam cum cineva mi-a varsat suc pe macbook. O ora mai tarziu, cand am sunat la Noumax, cei de la service deja imi citisera topicul si stiau despre ce este vorba. M-am dus cu laptopul la ei(zona 1 mai), au incercat sa-mi faca rost de topcase-ul de care aveam nevoie pe gratis, printr-un program mai vechi de inlocuire a carcaselor la macbook white, dar n-au reusit, asa ca mi l-au inlocuit la un pret cu 300 de ron mai mic decat au cerut cei de la iStyle. Luni la ora 17:00 am dus laptopul, marti la ora 14:00 am fost sunat ca pot sa-l ridic.

  11. Le-am trimis si eu un mail celor de la Noumax, sunt curios daca ofera cu adevarat garantie si pentru cei fara acte pentru telefon.

  12. Raspunsul la mailul in care reclamam problemele cu proximity sensor:

    “Da, se poate rezolva fara nici un fel de probleme. Va rog sa veniti cu el la sediul nostru sa vedem despre ce este vorba. Daca sunteti din afara Bucurestiului puteti sa-l trimiteti printr-un serviciu de curierat rapid. Nu aveti nevoie de acte deoarece garantia este inscrisa pe seria lui online.”

    In concluzie, nu avem nevoie de acte. Avem telefoanele in garantie si putem beneficia de garantia de 1 an 😉

  13. Deci se pare ca este exact cum ziceam si eu, garantie la produs nu la hartie!
    🙂
    Sa mai zica cineva ceva despre felul cum isi trateaza Apple clientii, cel putin din punctul hardware de vedere (desi as putea spune ca eu unul am inteles chiar si cealalta parte, cu interdictiile de a instala si a modifica prin iPhone una-alta).

    Dito,
    Felix

  14. salut daca am achizitionat un iphone 6 s din norvegia si o sa il folosesc in romania .trebuie decodat ?habar nu am despre asta..si daca da unde pot face asta??