Prima Pagina Android Webinos: Sistemul de operare dezvoltat de UE si marii producatori de terminale...

Webinos: Sistemul de operare dezvoltat de UE si marii producatori de terminale mobile

Va mai aduceti aminte de articolul in care va spuneam ca Uniunea Europeana ar putea porni un proiect destinat dezvoltarii unui sistem de opererare universal pentru terminale mobile? Ei bine iata ca acum initiativa a devenit realitate si Uniunea Europeana a alocat primele 14 milioane € pentru inceperea dezvoltarii acestui proiect gigant care va avea menirea de a produce un sistem de operare universal pentru toate terminalele mobile. In momentul de fata piata terminalelor mobile este fragmentata in jurul catorva sisteme de operare : iOS, Android OS, BlackBerry OS, Web OS, Windows OS, Symbian, fiecare dintre ele avand propriile standarduri si propriile aplicatii comaptibile exclusiv cu sistemul de operare pentru care au fost dezvoltate.

Pentru developeri munca producerii unei aplicatii a devenit un joc de noroc, adica trebuie sa aleaga platforma pentru care sa dezvolte si sa spere ca aplicatia lor va prinde si va avea vanzari. Desigur ca alegerea nu e singurul lucru pentru ca fiecare platforma are specificul ei si propriile limbaje de programare, deci munca este de-a dreptul colosala. Se pare ca in ajutorul developerilor vine Uniunea Europeana si cativa operatori de telefonie mobila din Europa care doresc sa puna bazele unui sistem de operare universale care sa concureze cu iOS si Android OS, cele mai folosite sisteme de operare pentru terminale mobile.

In acest proiect isi vor uni fortele UE, Deutsche Telekom, Telefonica, Telecom Italia, Samsung, Sony Ericsson, BMW, Universitatea din Catania plus alte firme mari din Europa. Se estimeaza ca sistemul de operare produs prin proiectul Webinos va purta acelasi nume si va fi lansat peste 18 luni de la inceperea lucrului, insa pana atunci se pot schimba foarte multe si e posibil ca acest OS sa fie ratat din start. Eu unul admir initiativa acestor companii si cu siguranta puterea financiara reunita va duce la atragerea unor dezvoltator capabili sa produca un OS competitiv, asta desigur daca vor avea intr-adevar toate resursele necesare la dispozitie.

Voi ce parere aveti? Are viitor proiectul Webinos?

 • cashix

  Din moment ce exista bani multi alocati cred ca vor reusi 🙂

 • Cr1st1one

  Atata timp cat nu-l vor impune in UE…ar putea fi un proiect interesant.

 • Pai e facut pentru UE, unde altundeva l-ar putea impune?

 • com

  Va dati seama ca vor incerca sa impuna acceptarea OS-ului european pe orice terminal? Ii vor ameninta pe Apple cu amenzi imense daca nu vor permite instalarea Webinos pe iPhone si iPad. Chiar sunt curios ce va face Apple, care pana acum s-a conformat cerintelor UE.

 • glm

  @com nimeni nu va impune nimanui nimic, totul va fi dictat de interesele financiare, asa ca stai linistit ca nu ai sa vezi webinos pe iphone, numai daca acest os va fi unul revolutionar si va produce multi bani.

 • Blitzkrieg

  Apple nu poate decat sa se conformeze daca pierde Europa pierde jumatate din piata de desfacere pt iphone ceea ce nu-si permite , os-ul cred ca va avea succes din moment ce se va pompa zeci de milioane de dolari in el , oricum asta e un lucru f bun pt noi atata timp cat vom avea de unde alege 😉

 • Alex C.

  Va fi un esec total, nu are cum sa intre in competiție cu ios, android, chiar si noul windows phone 7… ios si android sunt deja mature, cu un stack mare de aplicații, cu tooluri de dezvoltare mature. WP7 a primit reviews f bune pana acum, telefonele leaked sunt highend dpdv al hardware-ul, faptul ca aplicatiile se dezvolta in Silverlight asigura din start un număr f mare de developers care au deja skillurile necesare, si probabil nicio alta companie nu are resurse financiare de un asemenea calibru (in afara de apple probabil). In plus ma ingrijoreaza si ideea ca sistemul implica atâtea companii… Iar 18 luni, înseamnă 2 versiuni de ios, vreo 3 de android, 1 sau 2 chiar de wp…