Webinos: Sistemul de operare dezvoltat de UE si marii producatori de terminale mobile

Va mai aduceti aminte de articolul in care va spuneam ca Uniunea Europeana ar putea porni un proiect destinat dezvoltarii unui sistem de opererare universal pentru terminale mobile? Ei bine iata ca acum initiativa a devenit realitate si Uniunea Europeana a alocat primele 14 milioane € pentru inceperea dezvoltarii acestui proiect gigant care va avea menirea de a produce un sistem de operare universal pentru toate terminalele mobile. In momentul de fata piata terminalelor mobile este fragmentata in jurul catorva sisteme de operare : iOS, Android OS, BlackBerry OS, Web OS, Windows OS, Symbian, fiecare dintre ele avand propriile standarduri si propriile aplicatii comaptibile exclusiv cu sistemul de operare pentru care au fost dezvoltate.

Pentru developeri munca producerii unei aplicatii a devenit un joc de noroc, adica trebuie sa aleaga platforma pentru care sa dezvolte si sa spere ca aplicatia lor va prinde si va avea vanzari. Desigur ca alegerea nu e singurul lucru pentru ca fiecare platforma are specificul ei si propriile limbaje de programare, deci munca este de-a dreptul colosala. Se pare ca in ajutorul developerilor vine Uniunea Europeana si cativa operatori de telefonie mobila din Europa care doresc sa puna bazele unui sistem de operare universale care sa concureze cu iOS si Android OS, cele mai folosite sisteme de operare pentru terminale mobile.

In acest proiect isi vor uni fortele UE, Deutsche Telekom, Telefonica, Telecom Italia, Samsung, Sony Ericsson, BMW, Universitatea din Catania plus alte firme mari din Europa. Se estimeaza ca sistemul de operare produs prin proiectul Webinos va purta acelasi nume si va fi lansat peste 18 luni de la inceperea lucrului, insa pana atunci se pot schimba foarte multe si e posibil ca acest OS sa fie ratat din start. Eu unul admir initiativa acestor companii si cu siguranta puterea financiara reunita va duce la atragerea unor dezvoltator capabili sa produca un OS competitiv, asta desigur daca vor avea intr-adevar toate resursele necesare la dispozitie.

Voi ce parere aveti? Are viitor proiectul Webinos?