Prima Pagina Apple Video: Data center-ul de 1 miliard de dolari facut de Apple

Video: Data center-ul de 1 miliard de dolari facut de Apple

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ScmRWaV28DU[/youtube]

Acest clip video a fost publicat ieri pe internet de un agent imobiliar din Carolina de Nord si in el aveti amplasamentul unui data center de 1 miliard de dolari construit recent de catre Apple. Constructia ocupa 152400 m² si este cel mai mare data center construit vreodata de catre Apple, fiind de 5 ori mai mare decat cel din Newark California pe care compania il foloseste in momentul actual. Noul data center nu a fost inca deschis dar Apple se gandeste deja sa ii dubleze marimea, insa deocamdata nu se stie pentru ce ar avea Apple nevoie de un data center in actuala sa marime, dar de unul dublu.

There is a rumor that Apple will double the 500,000 square foot $1 Billion Data Center in North Carolina. Though there has been no official announcement, I discovered that site work is being performed and it clearly appears that there may be some truth to the speculation.

With its 500,000 square feet of data center space (currently, sources tell me that Apple is considering doubling that) the facility has been built for something.

Poate vom vedea in curand cateva servicii web based oferite cu tableta iPad 2 sau poate cu o noua versiune a iTunes.

 • Tigris Regalis

  Banuiesc ca are legatura cu servicii pentru iPad, pentru ca Apple a fost luat prin surprindere de succesul de asemenea proportii al iPad-ului si asa s-ar explica de ce ar fi deja nevoie de marirea centrului de date (construirea centrului a inceput inainte de lansarea iPad).

  Probabil ceva servicii care sa compenseze capacitatea relativ scazuta a spatiului de stocare pe iPad, comparativ cu cea de pe calculatoarele obisnuite (stocare de documente voluminoase precum prezentarile, de filme achizitionate din iTunes s.a.a.).

 • Tudor

  Zaone 500,000 square foot nu este egal cu 500.000 m².

 • cashix

  Eu as vrea sync iphone/ipad over the air 🙂

 • @Tudor: Corect, actualizat.
  @Tigris Regalis: Acel data center e inca inactiv, deci nici macar nu l-au deschis si deja se gandesc sa il extinda.
  @cashix: Si eu as vrea asta, dar nu tine de data center.

 • Tigris Regalis

  @zaone: Da, nu este inca activ, dar capacitatea lui a fost calculata inca din faza de proiect si Apple fiind intre timp surprins de propriul succes, a realizat ca estimarile initiale au fost depasite de realitate.

  In rezumat, afacerea Apple a crescut mai repede decat cladirea pentru data center. Cool.

 • cucubau

  Eu tot nu-s lamurit ce e cu data center-ul asta, ca fabrica clar nu e, pentru servere iti ajung 150 metrii patrati cu tot cu sistem de racire, deci?

 • @cucubau: Pentru o companie ca Apple un data center de genul asta e foarte important. Gandeste-te la cateva sute de mii/milioane de utilizatori care descarca constant versiuni de iOS/iTunes sau cine stie ce alt software.

 • cucubau

  Ok, multam de raspuns, din ce zici tu reiese ca ar fi un centru de servere si mentenanta a lor. La ce hardware exista acum, mai bine dai 7-800.000 pe servere care intra intr-un apartament mai mare decat de mai mult de 100 de ori pe ditamai facilitatea. Eu banuiesc insa ca ar fi si o fabrica de design, pentru ca Apple are deja o fabrica (sau mai multe nu stiu) de hardware + testare (nu si comercializare a produselor) de unde iese un produs finit care apoi pleaca spre karatisti pentru productia in masa.

 • Marius

  Pe langa appstore-ul actual care e mare mancator dde servere in scurt timp lanseaza astia si macappstore care banuiesc ca o sa fie la fel de mancator de servere. Sunt foarte multi utilizatori atat de idevice-uri cat si de mac-uri care vor downloada/cumpara softuri din aceste store-uri… Apple trebuie sa fie sigur ca totul merge perfect sa poata spune ca au cea mai buna calitate la serviciile lor si maiales ca pasul pe care l-au facut cu macappstore este unul in bine.

 • Tigris Regalis

  @zaone: Aflam din alte locuri de pe net ca centrul de date ar fi fost de la bun inceput planuit si proiectat pentru capacitatea dubla (adica 2 cladiri de cate 500k sqf), iar pana acum nu s-a executat decat prima etapa (prima cladire).

  In acest caz, lipseste elementul de senzational dat de extinderea intempestiva a centrului de date inca inainte de darea in folosinta, ceea ce face ca si comentariile de mai sus sa devina in mare parte depasite.

 • Well now, adevarul il stie doar Apple, pana la urma toate acestea sunt doar speculatii.

 • Si raspunsul pentru ce au nevoie a venit putin mai tarziu in ” persoana ” lui SIRI.