Prima Pagina Apple Instalarea flash-ului pe MacBook Air afecteaza serios autonomia bateriei

Instalarea flash-ului pe MacBook Air afecteaza serios autonomia bateriei

Apple a fost criticata pentru faptul ca a decis sa livreze noile modele de MacBook Air fara flash preinstalat, insa compania din Cupertino stia ce face si a avut un motiv foarte bun pentru a lua aceasta decizie desi oficial a spus ca doreste sa le ofere clientilor posibilitatea de a instala singuri cea mai recenta versiune de flash. In review-ul facut noului MacBook Air cei de la ArsTehnica au observat ca instalarea flash-ului pe MacBook Air duce la pierderea a 2 ore din autonomia bateriei. Da, ati auzit bine, MacBook Air-ul pierde 2 din cele 6 ore de autonomie daca instalati flash, navigati pe internet si accesati site-ul care au astfel de continut. Practic noul MacBook pierde 33% din autonomia bateriei odata ce instalati flash si asta se datoreaza faptului ca plugin-ul necesita foarte multe resurse, iar cei de la ArsTehnica sustin ca in timpul incarcarii paginilor procesorul Air-ului a fost intens solicitat, ba chiar mai mult decat era necesar.

We did find (quite by accident) that Apple may have more reasons behind not installing Flash by default other than the stated reason of ensuring that users always have the most up-to-date version. Having Flash installed can cut battery runtime considerably—as much as 33 percent in our testing. With a handful of websites loaded in Safari, Flash-based ads kept the CPU running far more than seemed necessary, and the best time I recorded with Flash installed was just 4 hours. After deleting Flash, however, the MacBook Air ran for 6:02—with the exact same set of websites reloaded in Safari, and with static ads replacing the CPU-sucking Flash versions.

Dupa dezinstalarea flash-ului autonomia bateriei a crescut de la 4 la 6 ore, deci e destul de clar faptul ca flash-ul a fost principalul vinovat pentru pierderea a 2 ore de autonomie. Apple stia mai mult ca sigur despre acest lucru insa a preferat, ca de obicei, sa taca si sa minta utilizatorii pentru ca produsul lor nu functioneaza in parametrii specificati odata ce instalati flash. Acum e clar de ce nu avem flash pe iDevices, defapt nici nu vreau sa ma gandesc ce autonomie ar avea un iPhone odata ce instalam flash pe el si ne apucam de navigat pe internet.

 • Doru

  Stiau cei de la Apple de ce nu implementeaza Flash-ul.Oricum pe un MAC, chiar performant, Flash-ul merge ca “porcu” asa ca nu inteleg de ce unii isi doresc acest lucru si pe un iPhone.

 • Marcel

  E vremea ca Adobe sa evolueze mai mult cu Flash in sensul consumului de resurse..asa va functiona si pe iDevice-uri daca vor ei daca nu nu….a sa mergem pe HTML5

 • ionut

  Nu am folosit macuri dar referitor la ce a zis cineva mai sus e normal sa ii critici pe altii cand tu nu ai reusit sa iti faci device-urile sa ruleze cel putin cum ruleaza altii flash. Atunci ce poti face…zici ca flash nu e bun 🙂 . Stiu ca flash consuma multe resurse dar pe cei de la apple nu cred ca i-a interesat asta cand au zic ca flash este un soft slab.

 • Marcel

  Gresit,un program se porteaza pe diferite platforme si nu hardware pentru soft.

  Deci programatorul trebuie sa faca acel program sa ruleze optim pe platforma.

 • Stefan Bogdan

  de ce pe laptopuriloe conventionale nu se vobeste de flash…autonomia bateriei…am si eu un laptop acer si nu stiu ce m as face fara flash pe el…cu toate ca bateria tine cam 2.5 ore dar nu asta ma deranjeaza…deci pacat k apple ne forteaza sa nu instalam flash…asta ar trebui sa ramana la latitudinea noastra…

 • Gagauza

  e reala treaba dar pt un device de 11.6 inch si fff subtire 4 ore cu flash e ok 😉

 • Doru

  Apple nu forteaza pe nimeni sa nu foloseasca Flash pe device-urile fiecaruia, ei nu-l recomanda( oaarecum) .Vina apartine celor de la Adobe care nu au reusit sa-si porteze corect aplicatia pe sisteme Mac si iphone iar atata timp cat nici nu par interesati sa faca asta nici Apple nu il recomanda.Simplu.
  Cat despre performantele unui sistem MAC comparativ cu un PC nici nu are rost sa facem comparatia, diferenta este prea mare incat sa fie discutata, in favoarea MAC, binenteles.

 • Mariusr22

  mah eu chiar m-am obisnuit cu navigatul pe ipad si iphone, iar daca asta mi-ar imbunatati autonomia de la laptop si as avea optiunea… crede-ma ca mi-as scoate flash-ul in totalitate. faptul ca oamenii astia au investit dezvoltat un limbaj de programare web care salveaza din autonomia bateriei e laudabil. Cine spune catrebuie sa ramanem la flash pe vecie. Si wav-ul era la moda acum ceva timp… si se transforma in mp3… PArca pe zaone vazusem un articol ca in ianuarie 2010 doar 10% din web era in html5 iar in august deja ajunsese la 50%… eu cred ca ne indreptam spre eliminarea flash… si cred ca ma aflu in tabara care trebuie.

 • Pingback: Apple criticata pentru modul in care incita campaniile negative impotriva flash-ului()