Romanii nu au obiceiul de a achizitiona aplicatii din AppStore

Acum 2 zile am initiat un sondaj prin care incercam sa aflu cati dintre cei care viziteaza acest site cumpara aplicatii din AppStore si ce suma de bani aloca lunar pentru achizitia acestor aplicatii. Rezultatul, de pana acum, al sondajului spune ca : 64% dintre votanti nu cumpara aplicatii din AppStore, 26% cheltuie intre 1 – 10€ lunar pe aplicatii, 7% cheltuie intre 10 – 30€, 2% peste 50€ si 1% intre 30 – 50€. Pana la momentul scrierii acestui articol au fost inregistrate putin peste 400 de voturi, deci o cifra destul de elocventa avand in vedere marimea comunitatii iPhone din Romania.

Sincer sa fiu ma asteptam ca numarul celor care achizitioneaza aplicatii sa fie destul de mic iar uitandu-ma prin comentarii am observat, ceea ce multi stiu deja, ca romanii prefera sa ia aplicatiile din surse alternative si nu din AppStore. Probabil peste cativa ani, cand Romania ar trebui sa ajunga macar la “genunchiul” tarilor civilizate, vom avea imentalitatea si banii necesari pentru a achizitiona tot ce dorim din AppStore.

40 COMENTARII

  1. Chiar consideri concludent voting poll-ul pe care l-ai facut?
    Adica inteleg, exista o mica parte din cei care au iphone in romania care citesc blogul tau. Dar de la numai 400 de voturi pana la a scrie un articol cu titlu demn de “Libertatea” ar trebui sa fie cale lunga…

  2. Eu nu cumpar aplicatii din appstore , si nici cei 4 colegi de camera care au iphone , si din zecile de persoane pe care le cunosc cu iphone doar unul cumpara aplicatii si muzica , dar asta si pt ca este directorul de la Vavin si are un R8. Sondajul este cat se poate de real . Suntem o natie ce abia isi permite sa puna ceva pe masa dar ne luam iphone totusi de unde si bani de aplicatii ….

  3. @ danpaul : tu nu esti roman ?:) ! Ce e cu duelul acesta ! Aplicatiile sunt cu dual acces: buy it or pirate it ! Dupa preferintele omului si mai ales dupa situatia financiara ! Servus;)

  4. Eu nu sunt director si am doar o Jetta si cu toate astea cumpar aplicatii din Appstore. Nu trebuie sa fi miliardar ca sa dai 3 lei pe o aplicatie.

  5. eu as da “3 lei” dar majoritatea aplicatiilor bune sunt mult mai scumpe. sunt curios de cei care cumpara aplicatii, oare au jailbreak-uit telefonul?
    hai sa fim seriosi, aplicatiile foarte ok aduc milioane de dolari developerului chiar si cu pierderile din crack. cele ieftine nici nu prea merita sa le tii in telefon, atunci de ce sa arunci banii?
    cei tari, gen facebook, yahoo, google, le dau
    free…
    deci, spor la cumparat baieti.;)

  6. @Dj Cultus
    Nu, aplicatiile sunt asa pentru ca tu nu stii altfel. Piraterie = furat! Scurt! Pune mana si munceste si sa vezi cand iti va fura cineva munca tot asa cu optiune duala sa vezi daca iti mai convine.

  7. @bOse : ..crezi ca daca faci asta esti “smecher” ??

    @ZAONE: … ai cumva impresia ca cei care cumpara din appstore pierd vremea cu site-uri de genul asta si mai exact stau sa voteze ce si cum …, gresit! Am observat ca de la zi la zi mai scapi si cate un articol de “softpedia” …wake-up! …mai ai pana ajungi acolo! …dar se poate! si iti doresc succes, sper sa-i iei! (http://stat.trafic.ro/stat/zaone).

  8. de maine incep sa cumpar aplicatii din appstore.
    o sa dau banii chiar si pe aplicatii de 0,99 dolari, in fapt niste porcarii, stiu ca o sa arunc banii la gunoi dar vreau sa fac parte dintre cei corecti, dintre cei care fac in tara asta cinste…:)))

  9. Porniti din start cu premiza ca cine a votat “nu cumpar aplicatii din AppStore” automat pirateaza. Ei bine, nu este asa. Eu unul nu cumpar pentru ca nu ma intereseaza nimic. Nu mi-am luat iPhone doar ca sa fac vanzari celor care scot aplicatii de genul fart, lanterna, etc. Folosesc telefonul pe post de telefon.. da stiu… nu va vine a crede.

    Asa cum a zis si Boogie titlul este unul demn de ziarul mentionat de el, si eu zic ca nu are haz sa te pretezi la asa ceva.

  10. am vrut sa postez un comentariu mai lung dar imi da in continuu ca vreau sa folosc un cuvant interzis pe site. e lung comentariul si habar nu am care ar fi cuvantul. cam anapoda setarea asta.

  11. Atunci cand nu cumparam aplicatii si preferam sa facem jailbreak pentru a le instala gratuit ii furam in primul rand pe developeri. Multi dintre acesti developeri sunt romani si unii sunt chiar foarte buni… Inca un sut in fund pe care ni-l dam GRATUIT!

    Developerii nu se prea inghesuie sa faca aplicatii in limba romana adresate romanilor tocmai pentru ca nu are cine sa le cumpere. Pana la urma tot noi avem de pierdut.

    Chiar trebuie sa fi milionar ca sa cumperi o aplicatie ce costa 0.79 EURO?

  12. eu ii inteleg pe unii ca nu au bani, dar atunci cum se face ca au iphone? ca doar nu e 100RON bucata. anyway, nu pot sa ii inteleg pe cei care au bani, care isi permit sa-si schimbe telefonul cel putin anual si care spun ca pirateaza…din principiu. eu nu imi permit sa-mi schimb telefonul in fiecare an, dar tot cheltui vreo 40-50EUR pe an pe aplicatiile care imi plac si am dat bani si pe appstore si pe cydia.

    pe cei care pirateaza din principiu (si care afirma ca oricati bani ar avea tot ar pirata) i-as strange la un loc, i-as pune pe un vas de croaziera ca sa faca o impresie buna, si i-as lasa drept in mijlocul piratilor somalezi cu urmatoarea scrisoare: MOCA RANSOM

    romanii pirateaza ptr ca nu apreciaza munca. cum ar fi sa fiti angajati undeva si sa vi se taie salariul nu cu 25%, ci cu 99%. asta se intampla cu o persoana care isi vinde aplicatia sau jocul prin appstore, iar 90-95% dintre cei care o folosesc, o pirateaza. omu da faliment in sensul ca mai bine se apuca sa faca altceva iar lumea ramane cu buza umflata ptr ca nu vor mai exista versiuni viitoare sau alte aplicatii din partea lui. ce nu inteleg ‘smekerii’ de pe aici e ca inteligenta nu inseamna intotdeauna alegerea celei mai simple variante sau a drumului cel mai scurt, ci alegerea variantei care iti aduce maximum de beneficii. pacat insa ca romanii au ajuns la stadiul in care nici macar ‘noi muncim, nu gandim’ NU MAI E VALABIL.

  13. Tocmai am trimis si eu la apple pentru aprobare prima mea aplicatie pentru iphone iar localizarea in limba romana nu am facut-o pentru ca nu merita…

  14. cashix, imi cam dau seama cam ce aplicatie ai trimis spre aprobare. o mare porcarie care, cu siguranta daca ar fi cumparat-o cineva te-ar fi spurcat cu injuraturile. tu nu stii sa scrii corect romaneste pustiule, de asta ai bagat-o in engleza, ca vb aia, americanii sunt prosti si inteleg:)). mai bine taceai si filozof ramaneai… 😉 nu merita sa-ti cumpere romanii porcaria de aplicatie, stai linistit.

  15. @energising am ras cu lacrimi,acelasi lucru vroiam sa il punctez si eu,pe siteul asta toti sunt numai oameni corecti,cum indeamna si cum cumpara ei orice,unu nu foloseste ceva piratat,pana mea,esti cocalar daca zici ca folosesti,mai bine folosesti si zici ca ai cumparat,altfel te vede omul..Toti deontologii astia au numai lucruri originale,e nebunie cu ei,cred ca nu e unu sa aibe cont pe torent,toti au sute de giga de filme,muzica si jocuri,dar frate toate cumparate,ca doar nu faceau ei asa ceva…

  16. @ DJCultus: Developer-ul, a carui aplicatie ai luat-o gratis (stii tu cum…), are de ales intre a face o aplicatie utila tie de genul “Mersul Trenurilor CFR” (e doar un exemplu) si una de genul “London Underground”.
    Pe care crezi ca o va face?

    Cine o sa duca dorul unei aplicatii de care chiar ar fi avut nevoie?
    Tu sau developer-ul?

  17. Argumentul cum că nu-mi cumpăr aplicații din AppStore pentru că nu am bani este unul fals. Cei care caută crack-uri și alte furăciuni pe net cheltuie mult mai mult decât prețul aplicațiilor furate, pe snacks-uri, țigări sau fastfood.

    Este doar o problemă de mentalitate, mulți români s-au obișnuit să umble după ciordeală și de aia avem țara pe care o știm, imaginea externă pe care o știm și nivelul de trai pe care îl merităm. Este un cerc vicios, cum să ne meargă bine dacă domină un asemenea climat la toate nivelurile?

    Din sondaj mai reiese și faptul că argumentele cum că se face jailbreak pentru a face ce vrei cu terminalul tău, eliberându-l de restricții, sau că cei care fac jailbreak sunt ca cei care își tunează mașinile (de la saurik citire), sunt de regulă false. Principala motivație pare a fi, cel puțin în România, furăciunea software. Pentru mine a fost decodarea principala motivație și îmi pare rău să constat că jailbreak-ul este atât de frecvent deturnat spre scopuri necinstite.

  18. CanCan a ajuns blogul asta e de ras nu alta. Pai nu e, domnule Zaone, un paradox aici? Scrii despre jailbreak (pe care romanii in proportie de 99,99% il asociaza cu apps for free), ai pretentia ca vinzi publicitate pretul facandu-l dupa “x oameni care imi viziteaza blogul” si tot tu faci titlu cu “Romanii nu cumpara aplicatii”? Pai ori suntem golani ori nu mai suntem? In loc sa apreciezi ca oamenii sunt cinstiti tu te folosesti de ce ti-au zis ca sa mai faci un post in blog? Pai??

    Nu le duceti voi grija developerilor. Procentul celor care fac jailbreak din posesorii de iPhone sa zicem ca e de un 10%. Din astia nu toti folosesc ipa-uri crackuite. Oricum si daca nu ar putea sa foloseasca nu si-ar lua iPhone, deci nici nu ar trebui luati in calcul. Developerii romani sunt saracii cu gura mare pentru ca ei fac aplicatii pentru romani si au pretentia sa le vanda, parca nu stiu care e treaba la noi. Ba unde mai pui ca in loc sa se chinuie sa adauge feature-uri noi ei se chinuie sa intareasca metodele de securitate. Eu n-am auzit de aplicatii de la EA sa zicem sau Gameloft care sa necesite patchuri, pe cand prea cinstitul apputil vede saracul ca e crackuit. Inteleg ca asta e munca omului respectiv, ca din asta se asteapta sa faca o paine si sa intretina o familie, dar poate si-a ales gresit piata (romaneasca), respectiv meseria. Zic si eu…

    PS: Liviu cand ai zis ca vrei sa-l cumperi pe cezarica din appstore era sa cad din pat de ras!!!

  19. am cumparat din appstore, doar ca sunt nedumerit:

    pretul de achizitie: 0.74e, cand verific extrasul de cont vad ca sunt taxat de doua ori, o data pentru 8ron apoi iar vre-o 12ron.

    stie cnv de ce?

  20. 12 lei reprezinta o taxa speciala aplicata de banca ta pentur transferul international (aka “taxa pe corectitudine”). Acum vezi si tu ca de fapt “aplicatiile de 3 lei” costa 20 lei (4.76 euro, 6.25 dolari). E, pentru 6.25 dolari un american trantea un review la aplicatia de ai luat-o tu de mai mare dragul. Adica la 6.25 dolari te astepti la ceva anume nu? Eu glumesc acum, fac haz de necaz, nu trebuie sa te superi. Vezi in extrasul de cont detaliile exacte.

  21. E UITE AICI CUM SE FURA SI NIMENI NU COMENTEAZA TOTI INCHIDEM OCHII SI MERGEM LA BANCA SI PLATIM CREDITE LEASINGURI CA OILE SI CREDETI-MA CA ACESTEA SAU DUBLAT FARA MOTIV, CURSUL ISTORIC,CURSUL IBOR ,IAR DACA NU-I NICI UNUL DIN ACESTEA ESTE CURSUL VALUTAR CU 4.31 AS SCHIMBA SI EU CEVA VALUTA LA CURSUL ASTA SI NOI NE PLANGEM DE DEVELOPERI HAI SA FIM SERIOSI UITE CINE FURA BINE IN TARA ASTA….

  22. in numele naturii, nu mai umblati cu ciocarlia. domnilor, androgini corecti, sa va stergeti conturile de totent, nu mai postati in “model citizen”.
    daca eram prin canada, al seitanului sa fiu daca nu cumparam fiecare aplicatie pentru ca traiam intr-o tara model. dar cum nu sunt, ma las prada ispitei si iau crack. mentalitatea asta mi-a indus-o democratia asta si cetatenii acestei tari minunate.
    si stiti ce? chiar imi place, am inceput sa cred ca e normal. e ceva rau in asta?
    zaone, sa faci un top al celor mai bune aplicatii ca as vrea sa cumpar cateva..:))

  23. @Valentin: Asta-i comunitatea iPhone din Romania, nu intra toti care cumpara, insa majoritatea celor care STIU sa foloseasca un iPhone cauta si stiri despre el. Din pacate in Romania majoritatea celor care au iPhone habar nu au ce inseamna AppStore 😉 BTW, traficul ala de acolo e doar pe versiunea mobila a zaone.ro 😉
    @cezarica: De ce e titlul demn al unui ziar? MAJORITATEA celor care au comentat spun ca nu cumpara, wtf? Chiar tu ai zis ca nu cumperi, deci sa inteleg ca nu e adevarat?
    @cashix: Trimite-mi si mie pe mail info despre aplicatie te rog.
    @Maracq: E treaba fiecaruia cu ce asociaza jailbreak-ul. Jailbreak nu inseamna piraterie, eu NU SUSTIN pirateria, NU O incurajez, NU raspund celor care intreaba despre cum pot instala aplicatii cracked. Sunt cinstiti oamenii, foarte bine, care e problema cu acest articol ca nu inteleg?
    Stati linistiti ca voi face un articol in care voi explica de ce “romanii nu au obiceiul de a cumpara aplicatii din AppStore” si veti intelege voi cat de adevarata este sintagma.

  24. @cezarica: Daca mai ai comentariul salvat te rog rescrie-l, l-am sters din greseala. Nu stiu ce titlu ai citit tu insa in al meu scrie ca romanii nu au obiceiul de a cumpara aplicatii din AppStore. Am spus ca romanii prefera sa le ia din alte parti facand referire la comentariile din articolul sondajului plus cele postate pe site de-a lungul timpului. NU am spus ca toti cei care nu cumpara aplicatii pirateaza si mi se pare absurd sa fac o asemenea afirmatie pentru ca nu e adevarata.
    Intr-adevar, daca citit acest interviu veti intelege care e situatia cu AppStore-ul romanesc : http://www.zaone.ro/2010/11/01/zaone-ro-interviu-cu-un-dezvoltator-roman-de-aplicatii-premiat-de-orange/ dar din pacate acel articol nu a prezentat interes pentru prea multa lume.

  25. Ah, asta s-a intamplat? Nu stiam de ce nu aparuse. 🙂

    Nu il mai am “salvat” ca a fost ceva scris atunci pe moment, pe viitor sa fii mai atent. 😛