Apple revolutioneaza modul in care iPhone-ul functioneaza cu reteaua de telefonie

Credeati ca iOS 4.2.1 aduce putine lucruri noi si importante pentru utilizatorii de iPhone? Ei bine think again! Si think hard pentru ca Apple a implementat in iOS 4.2.1 o tehnologie care noua care imbunatateste foarte mult performanta terminalului in ceea ce priveste interactiunea cu reteaua de telefonie. Tehnologia Network Controlled Fast Dormancy implementata de Apple in iOS 4.2.1 permite terminalelor sa functioneze mai eficient si sa reduca congestiile retelei de telefonie mobila. Iata si o scurta explicatie: cand un terminal conectat la o retea de telefonie intra in standby mode, conexiunea sa cu reteaua trece in idle state iar atunci cand telefonul verifica(prin push notifications sau servicii similare) daca exista un mail nou, ori un update pe Twitter, se conecteaza al retea si trece din idle in active state iar aceste deconectari si reconectari repetate duc la congestionarea retelei si la cresterea timpilor de raspuns.

Noua tehnologie implementata de Apple si testata de Nokia Siemens reduce aceasta congestie prin introducerea terminalului intr-o stare intermediara in locul celei idle si practic terminalul se conecteaza mult mai rapid si cere mult mai putine informatii de la retea pentru a obtine datele de care are nevoie. Aceasta noua tehnologie duce nu doar la decongestionarea retelelor de telefonie ci chiar si la cresterea autonomiei bateriei, unele smartphone-uri avand o autonomie cu pana la 11 ore mai buna dupa implementarea acestei tehnologii.

Nokia a implementat aceasta tehnologie in smartphone-urile sale inca de la inceputul acestui an insa ea functioneaza doar pe retelele compatibile si din pacate in Romania nu cred ca avem asa ceva inca. Oricum acesta este un foarte foarte mare pas facut de Apple si e posibil sa il vedem prezentat ca un feature al urmatoarelor tablete iPad/iPhone-uri.

Smartphones connect constantly to the network, often driven by applications. But this creates a huge amount of signalling as smartphones switch from an idle mode to an active state so that they can interact with the network, for example to get emails or pull in the latest tweets.

When it has gathered the information it needs, usually working in the background so you don’t even notice it’s happening, some smartphones then switch immediately into the idle state in order to conserve battery power. So when you next want some data from the network, the smartphone has to reconnect. This involves the network and phone exchanging many small signals.

All this disconnecting and reconnecting takes time and can cause a frustratingly slow network response.  On the other hand, leaving the smartphone in an active mode all the time drains the battery very quickly.

To overcome the problem Nokia Siemens Networks introduced a method that, instead of putting the handset into idle or keeping it always active, keeps the handset in an intermediate state. From here, a smartphone can wake up much more quickly and needs to send far fewer signals to and from the network to start a data connection. You get a fast network response and a longer battery life.

16 COMENTARII

  1. Tehnologia este intradevar revolutionara dar nu cred ca ar trebuii sa ne facem vise prea mari la noi. Orange/Vodafone/Cosmote ar face mai bine sa-si puna la punct retelele de 3G sau 3G+ sa putem beneficia de extindere mai mare si de beneficiile ei.In stadiul actual ce avem noi este un fake, daca nu esti in zona cu acoperire( si nici acolo intotdeauna) si care sunt foarte limatate, evectiv netul pe iphone este un “bat bagat in …” , in reteaua EDGE nu numai ca merge prost dar mai si beneficiezi de “servicul” de a nu putea fii sunat cat esti conectat pe net cu el.

  2. bai nu mai fiti oi. de obicei ma abtin sa postez cand vad cum ridicati in slavi apple si tot ce tine de el. daca tot copiezi de pe engadget, macar citeste tot articolul, mai ales unde scrie : “The company touts that it’s a win-win — better battery life, less unnecessary network utilization — and also points out that Nokia implemented the technique in all of its smartphones starting earlier this year. ”

    Da, daca apple inventa asta si o implementau primii era intr-adevar ceva revolutionar. Dar cand iei o tehnologie facuta de altii, deja s-a stins treaba.

  3. Cum se impaca titlul “Apple revolutioneaza modul in care iPhone-ul functioneaza cu reteaua de telefonie” cu comentariul “Nokia a implementat aceasta tehnologie in smartphone-urile sale inca de la inceputul acestui an” ? Obiectivismul pare sa fie o notiune depasita pe acest site 🙁 cand vine vorba de produsele Apple…

  4. Titlul mi se pare cat se poate de corect: “revolutioneaza modul in care iPhone-ul…” nu “modul in care toate smartphone-urile…”. So the point is ca iPhone nu putea, iar acum poate. Deci e revolutionar. Pentru iPhone. Oricum imi place de Nokia, in loc sa puna baterii mai solide la terminale, au schimbat protocoalele GSM si UMTS ca sa faca posibil modul asta de semi-idle. E ditamai lucratura sa faci asa ceva. Si vorbesc de echipamentele Nokia care servesc reteaua, nu de terminalele mobile.

  5. @Apprentice: Whocares if the earth simply goes around? Era vorba in titlu de iPhone nu? Daca spuneam ca revolutioneaza modul in care telefoanele se conecteaza la retea e altceva. Daca nu vrei sa vezi nuanta nu are rost sa comentezi.

  6. Ciudat ca nici macar nu au amintit de acest nou feature….Tare am impresia ca se va lasa cu un nou proces intre nokia si apple

  7. @coldone: Nu cred ca se va lasa cu proces, pentru ca este pur si simplu o capabilitate a retelei operatorului de telefonie – ca oricare alta, GPRS sa zicem. Nokia produce si echipamente de retea si trimite noile protocoale producatorilor de telefoane. Practic Apple (cat si alti producatori) se conformeaza la noul protocol de comunicare. Nu cred ca risca cineva sa nu-si achite datoriile financiare sau de alt fel. Nu e ca la un patent care se doreste a fi exclusiv – de genul “noi am inventat primii slide-to-unlock”…

  8. Pe iPhone nu poti fi sunat cand esti conectat la net pe EDGE? LOL . Nokia nu are nicio problema in sensul asta si, nu numai Nokia…majoritatea telefoanelor normale fac asta. Iti pun conexiunea de net pe plan secund (n-o sa mai poti naviga/descarca) si poti sa fii sunat si sa vorbesti linistit. Deci, daca eu stau pe net 24/24 si nu am acoperire 3G sau 3G+ …, pe mine (eu fiind pe iPhone, evident), nu ma poate suna nimeni??? Daca eu am inteles corect comentul asta…well…that sucks!

  9. e destul de self-explained.

    ” in reteaua EDGE nu numai ca merge prost dar mai si beneficiezi de “servicul” de a nu putea fi sunat cat esti conectat pe net cu el.”

    nu cred ca am inteles eu gresit ci ca a fost formulat gresit in primul rand.

    ma rog…atata timp cat poti fi sunat , tu fiind pe net si intr-o celula cu EDGE…e ok.