Video: Google Cr-48 is all about the web. Va inlocui notebook-ul?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lm-Vnx58UYo[/youtube]

Google Cr-48 a ajuns deja in mainile catorva norocosi insa iata ca avem si un prim video de prezentare pentru noul Chrome OS si modul in care sistemul de operare interactioneaza cu web-ul si serviciile Google. Chrome OS este un sistem de operare pentru web care functioneaza pe web, mai exact acest Google Cr-48 nu va functiona sub nici o forma fara o conexiune la internet. Poate vi se pare ciudat, insa Google vrea sa simplifice lucrurile iar clod computing-ul este modul in care inteleg ei sa faca acest lucru. Daca un notebook/laptop normal functioneaza fara nici o problema cand nu au o conexiune la internet, ei bine acest Cr-48 nu va functiona asa, defapt fara o conexiune la internet nu va functiona deloc.

Chrome OS functioneaza pe baza unui cont Google si a aplicatiilor din interiorul oricarui astfel de cont. Puteti observa si din clipul video cat de usor este sa faceti un document folosind Google Docs, insa veti avea oare posibilitatea sa folositi un program 3rd party pentru asa ceva? Raspunsul este nu, nu unul offline ci poate doar unul online pentru ca nu veti putea instala programe precum Microsoft Office pe Chrome OS, cel putin nu inca. Vreti sa vedeti un film? Nici o problema! Cautati un site dedicat streaming-ului online si veti avea acces la tot ce vreti voi din libraria acelui site. Vreti sa vedeti un film de pe un DVD/stick USB? Din pacate ati gresit dispozitivul.

Sa vorbim despre flash? In momentul de fata Google Cr-48 nu este capabil sa ruleze orice clipuri video in format flash datorita faptului ca plugin-ul celor de la Adobe nu este inca 100% optimizat pentru acest dispozitiv. Desigur ca Adobe va incerca sa rezolve aceasta problema in final insa  avem inca o demonstratie a faptului ca flash-ul este o tehnologie invechita care are nevoie de optimiari ca de aer.

Aceasta versiune a Chrome OS este una beta deci Google inca lucreaza la imbunatatirea sa iar versiunea pentru desktop va avea mult mai multe features, ceea ce era si normal. So, intrebarea fireasca este: vrei un dispozitiv care sa faca orice online is offline sau vrei ceva care sa exceleze doar la munca online? Majoritatea probabil vor alege un dispozitiv care functioneaza indiferent dca e conectat la internet sau nu si este de inteles pentru ca in anumite tari(da e vorba si de Romania desigur) conexiunea mobila de internet inca este o problema.

Voi ce ati alege? BTW, imi place bateria, e mare si “potenta”.