AppStore vs noul Android Market

Daca nu ati aflat inca va spun eu ca Google a lucrat intens la optimizarea Android Market-ului si a lansat de curand o noua versiune pentru magazinul virtual de aplicatii. Acum posesorii de terminale Android pot naviga printre cele mai populare aplicatii din Market folosind un meniu cover flow disponibil in header-ul site-ului. Pe langa aceasta noutate, Google a decis sa ofere utilizatorilor mult mai multe informatii despre aplicatiile din Market si a hotarat sa creasca limita de marime pentru aplicatiile din Market de la 25 la 50MB. AppStore-ul avea deja aceste noutati iar pe iDevices limita de marime pentru aplicatiile disponibile in AppStore este de 2GB.

Un lucru foarte interesant mi s-a parut a fi scoaterea sistemului care permite clientilor sa returneze o aplicatie achizitionata si sa primeasca banii inapoi. Pana acum Google le dadea clientilor sai posibilitatea de a testa o aplicatie timp de 24 ore si daca nu erau multumiti de ea puteau cere banii inapoi. Acest sistem a disparut insa utilizatorii au posibilitatea sa ceara banii inapoi la maxim 15 minute dupa ce au descarcat o aplicatie din Android Market, iar asta este un feature pe care Apple ar trebui sa il implementeze in mod absolut necesar in AppStore.

Google se gandeste sa dezvolte o noua aplicatie pentru posesorii de terminale Android, aplicatie care le va permite tuturor accesul in noul Androi Market daca au minim Android OS 1.6 instalat.

Android Market era ca o junga si probabil inca este, adica e un sistem haotic in care Google se implica prea putin pentru a-l optimiza si a usura munca celor care doresc sa descarce o aplicatie din el. Android Market este exact opusul AppStore, adica este un sistem deschis cu destule aplicatii in care sunt acceptate aproape orice fel de aplicatii, insa un sistem insuficient de bine optimizat pentru a face intr-adevar concurenta AppStore-ului.

Eu as fi extrem de bucuros ca Google sa isi optimizeze Market-ul si sa il ridice la macar jumatate din nivelul AppStore-ului si sper sa ajunga in postura de “a le sufla in ceafa” celor de la Apple care in momentul de fata nu au concurenta din partea nimanui in ceea ce priveste magazinele online de aplicatii pentru smartphone-uri.

Android Marketplace are si un lucru bun, mult mai multe aplicatii gratuite decat AppStore.