SHAtter ar fi ajuns in mainile celor de la Apple, probleme cu viitoarele solutii de jailbreak?

[blackbirdpie url=”http://twitter.com/#!/Stevesn0w/statuses/14847990388752385″]

Se pare ca de cateva luni exista un scanadal in comunitatea jailbreak-erilor, scandal care are legatura cu divulgarea(secreta) a codului sursa apartinand exploit-ului SHAtter pe care Chronic Dev Team urma sa il foloseasca pentru a face o solutie de jailbreak pentru iOS 4.1. Divulgarea acestui exploit a avut loc la scurt timp dupa lansarea limera1n si unii dintre dezvoltatorii de solutii de jailbreak dau vina pe iH8sn0w pentru ca i-ar fi incredintat unui anumit hacker, cunoscut sub de numirea de iHaz3, codul sursa.

Acum se pare ca respectivul cod susa ar fi ajuns si in mainile celor de la Apple, insa nu este public si acest iHaze ameninta ca il va publica in curand. Daca acest exploit nu a ajuns in mainile celor de la Apple atunci el va putea fi folosit in viitor pentru a face jailbreak viitoarelor iDevice-uri, insa daca a ajuns in mainile celor de la Apple atunci este inutilizabil pe viitor. Marea problema in momentul de fata sta in faptul ca iHaz3 ameninta ca il va publica si deocamdata toata lumea incearca sa il opreasca pentru ca daca o va face atunci Dev Team va trebui sa caute alt exploit pentru iPad 2 si iPhone 5.

[blackbirdpie url=”http://twitter.com/#!/p0sixninja/status/14792922293600257″]

Cei de la Chronic Dev Team, foarte suparati pe intreaga problema, ameninta ca vor apela la organele judiciare americane pentru a aduce in fata justitiei orice persoana care divulga acest exploit. Sincer sa fiu mi se pare nu numai deplasata ci si hilara aceasta amenintare, dar ma rog e alegerea lor.

De ce este important acest scandal? Am spus si mai sus, daca acel cod sursa este deja la Apple sau va ajunge acolo dupa publicare atunci Dev Team/comex vor trebui sa caute alte solutii pentru a ne permite sa facem jailbreak viitoarelor iDevice-uri.

14 COMENTARII

  1. N-ar trebui sa ti se para aiurea faptul ca ameninta cu proces:) Americanii dau in judecata pentru cele mai tampite lucruri si mai si castiga:)

  2. Degringoladă totală … nu cred că pe viitor vom mai putea conta pe soluții de JB/unlock, cel puțin nu pe unele facil de aplicat și fără limitări și riscuri semnificative pentru utilizatori. Romantica epocă a jailbreak-ului se apropie de sfârșit …

  3. “Prosecution” este la noi “urmărirea penală” și aici înțeleg că s-ar începe urmărirea pentru săvârșirea de infracțiuni din încălcarea drepturilor de autor. Autorii programelor informatice sunt protejați de lege, ceea ce implică faptul că numai autorul poate decide când și cum va fi adusă la cunoștiința publicului programul pe care l-a creat (drepturi morale de autor) și în ce mod va valorifica acest program (latura economică a drepturilor de autor). Programele de JB fiind astfel protejate, autorul se poate adresa justiției pentru apărarea lor, iar procurorii nu îi vor ancheta pe autori în acest dosar, ci eventual în altul care s-ar putea deschide dacă Apple se plânge de JB, iar succesul unei astfel de plângeri ar fi problematic atâta timp cât JB a fost declarat legal.

  4. @ bodu: fa tu una care sa nu fie asa de penibila! 🙂 sau macar ofera-ne un exploit care, de asemenea, sa nu fie la fel de penibil!
    @ chili: asa, si?!
    fiecare cu cel doare, nu ti se pare normal?! du-te si ofera mancare celor care n-au daca te pasa atat de mult si ti se frange inima atat de tare incat impartasesti si altora nemultumirea ta pe forumuri…

  5. furtuna intr-n pahar cu apa. eu tot am spus si ma repet… daca chiar vrea apple sa blocheze jb o poate face… dar jb a ajuns sa fie o masina de facut bani care merge mana in mana cu apple.

  6. Scenariul asta ar fi bun de o telenovela. Eu zic ca e totusi o chestiune de timp pana ce inginerii de la Apple descopera portita folosita de SHAtter si trag zavorul, asa ca in loc sa mearga in 10 directii in acelasi timp si sa nu rezolve nimic, mai bine s-ar orienta spre finalizarea unui jailbreak bazat pe ce exploit vor ei, dar care sa fie untethered pentru toate iDevice-urile cu 4.2.1 si gata.

    E enervant ca scot o semi-solutie si apoi abandoneaza repede lucrul trecand la un semi-unlock cu tot felul de artificii si combinatii de nu mai stii nici cum te cheama cu buletinul in mana. 🙂

  7. varianta -1- @aliennuteteme are dreptate; daca nu s-ar mai putea face jailbreak, vanzarile pt iPhone, iPodTouch, iPad ar scadea drastic si de asta suntem constienti cu totii, inclusif Apple care (ma gandesc) a facut destule sondaje de opinie pe acest subiect

  8. varianta -2- se prea poate ca, pierdut fiind exploitul ala, sa inceapa cautarile si zbaterile si munca celor de la DevTeam care are nevoie de “sprijin” din partea celor care au nevoie de jailbreak. Cu cat donam mai mult, cu atat vom avea o solutie mai rapida si eficienta. ( dar asta e doar parerea mea )