Efectul reducerii oferite ieri de Vodafone pentru terminalul iPhone 4

Joi, 16 decembrie la ora 23:50, Vodafone publica oferta pentru terminalul iPhone 4, probabil unul dintre cele mai dorite terminale din oferta curenta a operatorului. La cateva minute dupa publicarea ofertei apar si primele semne de nemultumire cu privire la preturile practicate de operator, totusi lansarea are loc intr-un cadru oarecum vesel la magazinul din Bld. Magheru. Dupa un weekend, in care probabil cei din conducerea operatorului au citit vibe-ul negativ venit de prin majoritatea mediilor de socializare online, Vodafone anunta ca reduce pretul de achizitie al terminalului iPhone 4 cu 50€ respectiv 100€ insa abonamentele raman la fel.

Acum incepe partea interesanta, desi Vodafone a redus preturile de achizitie a terminalelor sale aparent sub cele ale concurentei, in realitate abonamentele sunt cele mai scumpe si pretul final al terminalului este cu aproximativ 20% mai mari decat  la Orange/Cosmote. Aceasta teorie se aplica doar la abonamentele 39/59€ de la Vodafone unde datorita abonamentelor scumpe pretul final este mult mai mare. In cazul abonamentului de 19€ diferenta dintre pretul final al unui terminal luat de la Vodafone vs unul luat de la Cosmote este de doar 2€ in favoarea celor de la Cosmote. Preturile de achizitie ale celor de la Vodafone sunt doar cu cateva zeci de lei mai mici decat cele ale Cosmote insa la Cosmote aveti terminale factory unlocked, deci parerea mea este ca oferta e mai buna la Cosmote.

Lasand la o parte “bataia” in privinta preturilor, sa ne gandim putin la clientii care au stat in frig joi noapte pentru a achizitiona un terminal iPhone 4/au facut comenzi in magazinul online Vodafone pentru terminale la preturi cu 50/100€ mai mari decat cei care o fac astazi. Le va oferi Vodafone vreun fel de compensatie datorita acestei reduceri? Posibil, asa ar fi logic si eu cred ca Vodafone o va face. Va avea Vodafone de suferit de pe urma acestei miscari? Probabil ca da, au avut o oferta gresita si au incercat sa o corecteze fara sa tina cont de persoanele care au achizitionat deja respectivele terminale. Sincer sa fiu consider ca problema celor de la Cosmote cu terminale decodate vandute ca si factory unlocked, care in final s-a dovenit a fi din vina celor de la Apple, paleste in fata miscarii facute de Vodafone.