2011 – anul Android? Vor acapara piata smartphone-urile de 100$?

Astazi a aparut un articol foarte interesant in editia online a publicatiei Fortune, articol urmat de alte cateva care in esenta contureaza aceleasi idei prezentate in primul. Idea principala din aceste articole suna cam asa : Broadcomm a dezvoltat o noua platforma pentru smartphone-uri, platforma care va permite producatorilor de smartphone-uri sa comercializeze dispozitive la preturi foarte mici. Conform celor care au scris aceste articole, anul viitor vom asista la o invazie de smartphone-uri Android care vor avea preturi finale de 75 – 100$ iar la nivel mondial se vor vinde peste jumatate de miliard de telefoane mobile..

Sincer sa fiu smartphone-uri Android de 75 – 100$ cu hardware slab spre mediocru vor avea un succes enorm. De ce? Foarte simplu: majoritatea oamenilor isi doresc telefoane “cat mai bune” la preturi cat mai mici iar smartphone-uri de genul acesta se vor vinde foarte bine in toate colturile lumii. In momentul de fata pe piata smartphone-urilor exista o competitie acerba iar producatorii inregistreaza miliarde de dolari anual din vanzari, insa aici vorbim doar de smartphone-uri high-end. In segmentul low-end nu exista o competitie prea mare, si cea care exista nu e completa pentru ca Apple nu e prezenta acolo.

De ce nu este Apple prezenta in segmentul low-end? Pentru ca iPhone-urile au preturi foarte mari iar un iPhone de 75 – 100$, pret final, pare un vis mult prea frumos pentru a fi adevarat. Producatorii de terminale Android nu au cum castiga in fata celor de la Apple pe segmentul high-end asa ca odata cu aparitia acestui chip low-end vor exista smartphone-uri semi-potente foarte ieftine pentru mase.

La ce va duce o invazie de smartphone-uri atat de ieftine? Well, in primul rand operatorii vor ramane fara “puterea” avuta cu ocazia vanzarii terminalelor la pret subventionat; in al doilea rand vom vedea tot mai multe smartphone-uri de prosta calitate pe piata; in al treilea rand dezvoltatorii vor incepe sa urasca Android-ul si mai mult datorita fragmentarii; in al patrulea rand probabil Android va ajunge in sfarsit mai folosit decand Symbian.

Va avea ceva de pierdut Apple in aceasta lupta? Din moment ce Apple nu concureaza pe acest segment atunci e clar ca nu are ce sa piarda. iPod Touch-ul nu e smartphone si nici nu are preturi atat de mici. Va dori Apple sa concureze vreodata pe acest segment? Ma indoiesc, ca Apple doreste sa faca smartphone-uri low-end, daca dorea sa faca acest lucru le-am fi avut deja pe piata.

So, anul 2011 va fi anul Android, insa sper sa nu fie doar o bula de aer.