Prima Pagina Apple In 2011 iDevice-urile si Mac-urile ar putea deveni tinta virusilor

In 2011 iDevice-urile si Mac-urile ar putea deveni tinta virusilor

Celebra companie McAfee avertizeaza posesorii de iDevices/Mac-uri in legatura cu posibilele atacuri informatice care ar putea avea loc anul viitor. Compania sustine ca anul 2011 va fi anul in care aceste produse vor fi atacate de o serie de virusi care pana acum au fost “prezisi” de cateva companii insa in realitate nu au ajuns vreodata pe internet. McAfee nu e prima companie care face astfel de anunturi pe sfarsit de an, in anii anteriori au fost altele insa de fiecare data previziunile s-au dovedit a fi doar pure speculatii.

Chiar daca cei de la McAfee isi racesc gura degeaba cu previziuni asta nu inseamna ca noi, ca si posesori ai unor astfel de dispozitive, ar trebui sa ne lasam gadget-urile nesecurizate. Daca faceti jailbreak nu uitati sa va schimbati parola root folosind aplicatia Terminal sau cu programul WinSCP prin SSH. Mac-urile ar trebui sa aia parole puternice, parole care nu pot fi usor ghicite sau sparte cu ajutorul unor programe specifice.

McAfee probabil incearca sa faca niste bani acum pe sfarsit de an sau poate “incearca marea cu degetul” si daca se vor descoperi virusi anul viitor atunci vor putea spune ca i-au prezis inca de pe acum.

 • iulian

  cu ce app sau soft pot sa imi securizes iphonul inafara de winscp
  scz pt offtopic

 • mircea

  eu unu nu cred

 • cashix

  Pe OS X anual apar virusi,in general cand companiile ce creaza antivirusi vor sa isi faca putina reclama.
  Pe iPhone fara jailbreak nu cred ca vor aparea prea curand virusi,doar daca ii aproba Apple in AppStore 🙂

 • Cr1st1one

  @ cashix: Si pe Mac, daca le dai tu acceptul sa ruleze :))

 • dode

  Daca ar fi asa, sfarsitul cydiei este aproape.
  Cui o sa-i convina sa viruseze un iphone 4 sau in viitor 5? Si cred ca un antivirus este prea mult pentru iphone.
  Oricum Apple nu o sa fie de acord cu un antivirus pentru ca practic u au nevoie. Tot ce vand in appstore este sigur.

 • DjCultus

  Virusi pe Mac ? Ha …sa stea in windows-ul lor :)) ! …De 2 ani detin un MacBook si nu am avut probleme cu asa ceva ! Daca cineva a avut sa-mi spuna si mie 😉 !

 • Danut

  @Dode nu cred ca o sa aiba probleme cydia. Eu unul as risca sa am utilitatile acestei aplicatii pentru riscul virusarii, care este cam mic. 🙂

 • Tigris Regalis

  Prostii … pentru ca un virus să afecteze sistemele de operare produse de Apple (iOS și Mac OS X), care sunt versiuni de UNIX, are nevoie de numele de utilizator și parola unui administrator de pe fiecare iDevice / Mac pe care vrea să ruleze! Cum ar putea să le ghicească? Cel mai ușor i-ar fi virusului să încerce să se dea drept root, că măcar știe deja numele de utilizator (“root”) și rămâne de ghicit doar parola, însă iOS nu permite by default aplicațiilor să ruleze ca root (doar jailbreak-ul deschide această portiță, care poate fi ușor închisă prin schimbarea parolei root, pe care progrămașele primitive care sunt virușii nu au cum s-o determine), iar Mac OS X are user-ul root dezactivat by default.

  Altă este situația cu “troienii”, care se deghizează în programe aparent utile, care cer user + parola administratorului la instalare și obțin astfel acces la sistem prin naivitatea user-ului. Acest scenariu este exclus la iOS fără jailbreak (apps din App Store nu cer aceste informații), iar la Mac OS cei câțiva troieni apăruți până acum au fost prompt “puși la index” de malware scanner-ul inclus în Mac OS și riscul complet eliminat.

  Dar virușii nu văd cum ar putea prolifera pe iOS sau Mac OS X.

 • dode

  Deci? Cum spuneam, sa moara jailbreakul si Cydia? 😀

 • Tigris Regalis

  @Dode: Păi este foarte probabil ca, în timp, fenomenul jailbreak să se reducă, hackerii deja au probleme serioase cu jailbreak pe ultima versiune de iPhone și iOS și lumea va resimți tot mai multe dezavantaje ale noilor modalități de jailbreak (durata bateriei tot mai redusă, probleme cu GPS, trafic ridicat de date, și toate celelalte probleme care au fost semnalate în ultima vreme), astfel încât va căuta terminale factory unlocked sau disponibile pe rețeaua proprie de telefonie și va evita să mai deschidă “cutia Pandorei” care o reprezintă JB-ul.