Apple va lansa versiunea CDMA a iPhone 4. Ce inseamna asta pentru noi?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LbhL6-7obOY[/youtube]

Aseara Verizon a trimis jurnalistilor americani o invitatie in care ii anunta ca pe 11 ianuarie 2011 companie va tine o conferinta de presa in New York pentru lansarea unui produs nou. Se presupune ca ar fi vorba despre versiunea CDMA a iPhone 4 si se presupune ca Steve Jobs va fi deasemenea present la conferinta pentru a vorbi lumii despre noul produs. Desigur ca aceste informatii sunt speculatii bazate pe sursele jurnalistilor americani.

Pentru americani lansarea unei versiuni CDMA a iPhone 4 reprezinta o stire foarte foarte importanta deoarece in SUA exista mai multe retele CDMA, Verizon fiind cea mai mare dintre ele si totodata unul dintre ce mai mari operatori de telefonie mobila din SUA. Americanii asteptau de foarte mult timp un iPhone care sa functioneze pe retele CDMA si se pare ca il vor avea probabil luna aceasta. Acest nou model CDMA va extinde piata de desfacere a terminalelor iPhone atat in SUA cat si in Asia unde exista multi operatori care suporta acest standard si majoritatea dintre ei au o baza de clienti destul de mare.

Cum ne afecteaza pe noi aceasta lansare? Well nu ne afecteaza absolut deloc avand in vedere ca in in Romania Orange, Vodafone, Cosmote si Digi Mobil functioneaza pe reteaua GSM, deci nu exista operatori CDMA in Romania. Poate fi folosit un iPhone 4 CDMA in Romania? Desigur ca nu, pentru ca nu exista o retea compatibila cu el in aceasta tara. Deci aceasta lansarea nu are nici un fel de impact asupra romanilor sau a majoritatii europenilor, ea conteaza pentru cei din SUA.

In clipul video de mai sus avem prezentata structura interna a unui terminal iPhone. Se presupune ca ar fi vorba despre iPhone 5 sau poate versiunea CDMA a iPhone 4. Interesant la aceasta structura este faptul ca pozitia antenelor a fost modificata probabil pentru a rezolva celebrele probleme cu pierderea semnalului. Nu cred ca aceasta structura interna va fi folosita pentru versiunea CDMA a iPhone 4 deoarece are un locas SIM iar terminalele CDMA nu au nevoie de asa ceva, in plus Apple nu ar risca sa schimbe acum design-ul pentru ca ar atrage furia a milioane de clienti.

So, trebuie sa stiti cum arata iPhone 4 CDMA pentru a nu fi pacaliti cand achizitionat unul la mana a doua sau nou de pe vreun site de licitatii.