Apple va lansa versiunea CDMA a iPhone 4. Ce inseamna asta pentru noi?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LbhL6-7obOY[/youtube]

Aseara Verizon a trimis jurnalistilor americani o invitatie in care ii anunta ca pe 11 ianuarie 2011 companie va tine o conferinta de presa in New York pentru lansarea unui produs nou. Se presupune ca ar fi vorba despre versiunea CDMA a iPhone 4 si se presupune ca Steve Jobs va fi deasemenea present la conferinta pentru a vorbi lumii despre noul produs. Desigur ca aceste informatii sunt speculatii bazate pe sursele jurnalistilor americani.

Pentru americani lansarea unei versiuni CDMA a iPhone 4 reprezinta o stire foarte foarte importanta deoarece in SUA exista mai multe retele CDMA, Verizon fiind cea mai mare dintre ele si totodata unul dintre ce mai mari operatori de telefonie mobila din SUA. Americanii asteptau de foarte mult timp un iPhone care sa functioneze pe retele CDMA si se pare ca il vor avea probabil luna aceasta. Acest nou model CDMA va extinde piata de desfacere a terminalelor iPhone atat in SUA cat si in Asia unde exista multi operatori care suporta acest standard si majoritatea dintre ei au o baza de clienti destul de mare.

Cum ne afecteaza pe noi aceasta lansare? Well nu ne afecteaza absolut deloc avand in vedere ca in in Romania Orange, Vodafone, Cosmote si Digi Mobil functioneaza pe reteaua GSM, deci nu exista operatori CDMA in Romania. Poate fi folosit un iPhone 4 CDMA in Romania? Desigur ca nu, pentru ca nu exista o retea compatibila cu el in aceasta tara. Deci aceasta lansarea nu are nici un fel de impact asupra romanilor sau a majoritatii europenilor, ea conteaza pentru cei din SUA.

In clipul video de mai sus avem prezentata structura interna a unui terminal iPhone. Se presupune ca ar fi vorba despre iPhone 5 sau poate versiunea CDMA a iPhone 4. Interesant la aceasta structura este faptul ca pozitia antenelor a fost modificata probabil pentru a rezolva celebrele probleme cu pierderea semnalului. Nu cred ca aceasta structura interna va fi folosita pentru versiunea CDMA a iPhone 4 deoarece are un locas SIM iar terminalele CDMA nu au nevoie de asa ceva, in plus Apple nu ar risca sa schimbe acum design-ul pentru ca ar atrage furia a milioane de clienti.

So, trebuie sa stiti cum arata iPhone 4 CDMA pentru a nu fi pacaliti cand achizitionat unul la mana a doua sau nou de pe vreun site de licitatii.

31 COMENTARII

  1. zaone – Dar te-ai gandit ca poate exista posibilitatea sa faca varianta CDMA si sa implementeze si SIM Card , pentru cei care vor sa il foloseasca apoi si in alte retele GSM.

    E doar o parere.

  2. Eu ma gandeam la iPhone 4 sa fie asa si sa aibe un pret mai mare cred. Ramane de vazut, totusi e destul de complicat.

  3. Dragilor, chiar nu stiati ca Romtelecom ofera telefonie mobila la noi in tara pe CDMA??
    Ma bucur ca va spun eu asta, de vreo 2 ani buni, cand RTC a cumparat o licenta CDMA pt date si auxiliar pt voce. Si atentie, nu e vorba de ce a cumparat Cosmote ( Telemobil) care e o alta Marie cu aceeasi palarie. La Multi Ani!

  4. No problemo… Sincer mie imi pare rau ca la noi in tara nu mai e la moda tehnologia asta. Sa stiti ca nu degeaba o folosesc la greu americanii si cu japonezii. Stiati ca un telefon CDMA emite de la 5 pana la 10 ori mai putin decat unul GSM? Ca sa nu mai vorbesc de securitate(criptare)… Insa are 2 mari dezavantaje: roaming si terminale. Insa cum bag de seama lumea incepe sa puna accent mai mult pe functionalitate decat pe estetica, cine stie cum se intoarce roata… Zaone, multe din intrebarile tale pentru cititori de pe acest forum sunt legate de oferte si infrastructura.Acum ma intrebi pe mine cine sta sa le analizeze? 🙂 Hai sa fim sanatosi si sa existe concurenta

  5. Exact, pentru ca eu nu pot acoperi toate ofertele si informatiile despre infrastructura operatorilor din Romania. Comentariul tau a parut tendentios la inceput.
    Concurenta? Ce concurenta?

  6. Concurenta, la modul ca sa existe multi operatori, diverse tehnologii si cat mai multe beneficii pentru utilizatorul final. Era un fel de urare… Iar despre comentariu, imi pare rau daca a sunat altfel decat am vrut eu, adica un simplu share

  7. Cine vorbeste despre noutati in domeniul terminalelor mobile si nu stie ca cdma exista in Romania de ani buni, este ori rau intentionat ori neinformat. Zapp-ul foloseste cdma de peste 10 ani, iar Romtelecom largeste perseverent reteaua proprie de cdma. Clicknet-ul mobil, cum credeti ca se da? Asa ca, “Daca vrei sa fii la curent cu noutatile din lumea Apple atunci”… poate ar fi bine sa te informezi si din alte surse ca se pare ca asta nu e cea mai buna.

  8. Salut am si eu o problema destul de mare am primit din america 7 terminale iphone 4 CDMA ..sa inteleg ca in romania le pot arunca la gunoi sau le pot folosi ca ipod`uri ? Stiu ca exista ZAPP , se poate sa mearga macar cu zapp?

  9. Am o problema maree!! :(( am un iPhone 3Gs 32 GB iar ieri mi sa stins pur si simplu..mi sa mai intaplat dar se aprindea la loc..:) insa akm nu se mai aprinde..cand il deschid imi arata loggoul Apple si apoi se stinge..apoi iara se aprinde si apoi iara se stinge…isi tot da RESTART! ce sa i fac?

  10. Inchide-l, tine apasat butonul Home in timp ce bagi cablul DFU in el si va intra in Recovery Mode(va aparea logo-ul itunes cu un cablu). Acum deschide iTunes si fa-i restore.

  11. salut
    am si eu un iphone 4s adus din sua tot pe verizon america fara sim card ,credeti ca pot sa il conectez cu romtelecom pe reteaua asta cdma?
    raspundeti mi daca ma poate ajuta pe forum sau pe mail

  12. Nu inteleg care e legatura intre video si titlu. In film sunt prezentate piese ale iPhonului 4S ( nu imi dau seama cum au facut rost de ele deoarece videoul a fost facut pe 5 Ianuarie 2011 ) . Care e legatura ?

  13. Nu te-ai informat deloc cand ai scris acest articol. In primul rand Digi.Mobil este o retea exclusiv 3G, iar in al doilea rand avem si nou o retea CDMA si anume Zapp. Mai informeaza-te inainte sa publici un articol.

  14. Am citit toate comentariile si lumea are perfecta dreptate. In Romania exista CDMA de mai bine de 15 ani.Grecii de la OTE au chiar doua licente CDMA, una in 450Mhz reprezentata de Zapp si una in 420Mhz reprezentata de Click.Net

  15. Aia e doar pentru un modem usb, nu si pentru abonatiilor serviciilor de telefonie mobila. EU vreau sa-mi spui tu unde ofera Digi, Cosmote, VOdafone sau Orange telefonie mobila pe CDMA. Zapp-ul a murit de mult.