Consumer abuse sensors: Apple breveteaza senzori care indica daca terminalul a fost desfacut sau lovit

Apple a brevetat foarte multe tehnologii in ultima vreme, insa una inregistrata pe 1 februarie ar putea schimba modul in care isi va trata compania clientii pe viitor. Brevetul se numeste Consumer abuse detection system and method si descrie o metoda prin care Apple ar putea primi automat informatii de la dispozitive daca acestea au fost desfacute, au avut contact cu apa, au fost supuse unor temperaturi extreme, au fost lovite/etc. Apple intentioneaza sa introduca o serie de senzori electrici pentru socuri, de lichid si termici in dispozitive, senzori care odata activati inregistreaza data la care au fost evenimentului si trimit un mesaj la Apple cu privire la datele inregistrate fara ca utilizatorul sa afle.

For example, consumer abuse may include exposing an electronic device to liquids, extreme temperatures, or excessive shock (e.g., the resulting impact from dropping the device),” the background of the patent, titled “Consumer abuse detection system and method,” states. “Consumer abuse may also result from tampering which may include any interaction with the device that is not related to operating the device in a normal manner (e.g., opening the casing or housing of a device and adding, removing, or altering the internal components).

Apple intentioneaza sa implementeze si un sistem de diagnosticare a problemelor, adica senzorii preiau datele, le transmit la acest sistem care trece printr-un proces de diagnosticare a dispozitivului. Dupa terminarea acestui proces dispozitivul se poate inchide daca este serios afectat, se poate deschide dar va avea o  functionalitate limitata sau ar putea afisa doar un mesaj prin care utilizatorul este atentionat ca trebuie sa il duca la reparat. Acest sistem de diagnosticare a problemelor va ramane activ chiar si daca dispozitivul in sine nu functioneaza, totul pentru a inregistra date care mai apoi sa poata fi analizate de tehnicienii Apple.

Such diagnostic equipment may be configured to read and analyze data stored in the abuse detection system, for example, through the dual-mode communication interface operating in a diagnostic mode,” the patent states. (Numerical references have been omitted.) “Based on the information stored in the abuse detection system, it may be determined whether or not consumer abuse occurred and/or if the consumer abuse is attributable to the damage or failure of the device.

Apple vorbeste despre includerea unor senzori de umiditate care s-ar activa automat atunci cand terminalul intra in contact cu apa iar la redeschiderea dispozitivului ar fi pornita o procedura de diagnosticare. In brevet se vorbeste si de senzori termici, unul plasat in afara dispozitivului pentru a inregistra temperatura ambientala si unul plasat in interior pentru a inregistra daca terminalul este expus la temperaturi foarte scazute. Un al treilea senzor ar avea legatura cu accelerometrul si ar inregistra socurile la care a fost supus dispozitivul.

For example, it may be useful to place one or more continuity sensors at positions on or within the device by which users are most likely to attempt to open or tamper with the device, for example, along the edges of housing or casing structures of the device,” the patent states. “The continuity sensor may be configured to provide indication to the tamper detection circuitry that tampering has occurred.

Nu stiu daca Apple ar putea implementa vreodata asemenea senzori in aparatele sale, dar daca ar face-o nu ar mai schimba atatea terminale iPhone.

5 COMENTARII

  1. In momentul de fata existra vreo posibilitate ca cei de la Apple sau de la Orange/Vodafone/Cosmote sa isi dea seama daca un iPhone 4 a fost desfacut sau nu? Ma refer la carcasa spatele de sticla,as vrea sa il schimb insa nu vreau sa pierd garantia.
    Multumesc

  2. NU se cunoaste.
    Ca sa schimbi capacul spate trebuie sa desfaci doar cele doua suruburi din dreptul mufei usb, cu atentie, cu surubelnita potrivita, fara sa le zgarii.
    Daca nu poti, apeleaza la un service, dar atentie si acolo.

  3. Am vazut pe net cum se schimba, pot sa fac rost de surubelnita potrivita,insa nu vreau sa pierd garantia… In afara de semnele lasate pe suruburi se mai poate observa daca a fost desfacut? Vrea doar sa schimb capacul spate, nimic altceva. Ati vazut undeva de vanzare suruburi identice de vanzare, in cazul in care se zgarie?