Prima Pagina Apple Thunderbolt – Light Peak in versiunea Apple

Thunderbolt – Light Peak in versiunea Apple

Stim cu totii ca, companiei Apple ii place sa redenumeasca tehnologii existente si sa le implementeze in produsele sale. A facut acest lucuru cu chip-ul A4 care are la baza un procesor ARM si va face la fel cu tehnologia Light Peak pe care o va implementa in MacBook Pro-uri sub denumirea de Thunderbolt. Se zvonea inca de acum cateva zile ca Apple va alege sa redenumeasca aceasta tehnologie cand o va implementa in MacBook-uri si iata ca zvonurile au fost adevarate.

V-am prezentat azi o imagine cu noul port Thunderbolt si dupa v-am explicat acolo, seamana cu unul Mini Display insa are un logo cu un fulger langa el. Aceasta noua tehnologie va permite interconectare hardware la viteze de pana la 10Gbps, deci un mare mare avantaj pentru produsele Apple. Intel va prezenta oficial noua tehnologie maine si tot maine ar trebui sa avem noile MacBook-uri disponibile in magazinele Apple.

 • Mircea Mihai

  Abia astept!

 • KL

  la un iphone 4 neverlocked. daca se face update la o versiune mai noua. se activeaza automat din itumes? sau trebuie activat cu SAM ?

 • Daca e NL merge cu orice cartela

 • Tigris Regalis

  Am spus-o și o repet, așa-visa “redenumire” este o prostie, de fapt este vorba de o implementare proprie a Apple sub o denumire distinctivă pentru această implementare.

  ARM nu este o “tehnologie existentă” și nici măcar un “procesor”, ci o serie de design-uri de referință (Cortex A9 find unul din ele, de ex.) – cum ar fi un proiect standard al unei construcții tip, sau un model de contract, sau un stil de pictură, unde oricine îl folosește, păstrează ideile și principiile generale, însă adaptează rezultatul final în funcție de propriile alegeri / interese / necesități.

  La A4 Apple a pornit de la un design de referință dezvoltat de ARM și l-a customizat, printre altele adăugând anumite memorii, un anumit chipset grafic, etc.

  La Thunderbolt înțeleg că a pornit de la standardele dezvoltate de Intel (la sugestia / cererea Apple) pentru Light Peak, însă înlocuind fibra optică prevăzută de Intel în proiectul său (“Light” = lumină) cu fire de cupru. Fiind o implementare proprie și nu chiar tehnologia gândită de Intel, evident că nu putea folosi aceeași denumire, că ar fi creat confuzie (mai ales că informația se transmite la Thunderbolt prin curent și nu prin lumină ca la Light Peak, de aceea primul merge până la 10Gbps și cel de-al doilea a fost conceput a merge până la 100Gbps).

  A spune că Apple doar redenumește tehnologii existente (Light Peak nici măcar nu există încă, până acum a fost doar un concept) înseamnă a nega aportul inovativ al Apple, care nu numai în aceste cazuri este de necontestat.

 • Gabi

  @Tigris Regalis: Ai dreptate …ARM nu este o “tehnologie existentă” și nici măcar un “procesor” … ARM este o companie din Marea Britanie fondata in 1990 care printre altele proiecteaza si vinde licente ptr tehnologia sa.
  Light peak, nu este un concept, ea exista, a fost demonstrata de intel in Bruxelles in 4.05.2010, iar in septembrie 2010 la Intel Developer Forum au fost prezentate componente folosind tehnologia Light peak, In Computerworld din ianuarie 2011, David Perlmutter a precizat ca la inceput tehnologia Light peak va fi implementata pe fire de cupru, fara a preciza cu va afecta aceasta viteza de transmisie.
  Apple A4 este un procesor PoP (package on package) SOC (system on chip) proiectat de apple (de fapt este proiectat de Intrinsity – firma cumparata de Apple in 27 aprilie 2010 – in colaborare cu Samsung) si fabricat de samsung bazat pe procesorul ARM Cortex A8 si cipul grafic PowerVR SGX 535, procesorul A4 nu include memorie ram, memoria este conectata la procesor prin interfata AMBA 3AXI

 • Tigris Regalis

  @Gabi: Foarte binevenite precizările tale detaliate!

  Aș avea doar 2 amendamente, și anume că ARM este într-adevăr o companie (co-fondată de Apple, btw), dar denumirea este folosită și pentru produsele sale (evident), respectiv design-urile de procesoare pe care le licențiază, cum foarte corect ai punctat; iar Light Peak este deocamdată – până va fi lansat pe piață (spre vânzare) – doar un concept, într-adevăr unul demonstrat practic, dar încă nefinal și utilizat doar în teste și prezentări, la fel ca și feluritele concept cars de la saloanele auto.

  La memoria de pe A4 nu te contrazic, dar îmi amintesc “radiografia” prezentată pe site-uri după apariția acestui procesor, care indica și memoria, posibil să se fi referit la memoria cache a procesorului (nu îmi mai amintesc exact aceste detalii tehnice).

 • Tigris Regalis

  Despre Thunderbolt s-ar fi aflat între timp că nu ar fi varianta Apple a tehnologiei Light Peak, ci denumirea și logo-ul aferent ar proveni chiar de la Intel, pentru a desemna implementarea pe fire de cupru a tehnologiei Light Peak, inițial gândită pentru fibră optică.