Prima Pagina aplicatii iOS 4.3 – Personal HotSpot, iTunes Home Sharing si un Safari imbunatatit

iOS 4.3 – Personal HotSpot, iTunes Home Sharing si un Safari imbunatatit

13

Aseara la conferinta pentru prezentarea iPad 2 Apple a vorbit si despre noua versiune a iOS 4.3 care va aduce o pleiada de noi functii atat pentru iPad 2 cat si pentru posesorii de iPhone/iPod Touch. Din pacate noua versiune a iOS nu va functiona pe iPhone 3G si iPod Touch 2G, dar voi stiati deja acest lucru pentru ca inca de la lansarea versiunilor beta a iOS 4.3 suportul pentru cele 2 dispozitive a fost scos. iOS 4.3 va fi disponibil in iTunes din 11 martie cand iPad 2 va fi pusa in vanzare in magazinele Apple. Acestea fiind zise, sa discutam despre noile functii.

AirPlay va functiona acum direct din aplicatia Photos dandu-ne posibilitatea de a reda prin Apple TV 2G pozele si clipurile video inregistrate cu iDevice-urile noastre. AirPlay va functiona si cu anumite aplicatii 3rd party care au API-urile integrate dar si cu anumite website-uri deci vorbim si de o integrare cu Safari.

Safari pe iOS 4.3 a fost mult imbunatatit, Apple implementand motorul Nitro JavaScript din Safari pentru Mac OS X pentru a da un spor de performanta versiunii mobile a browserului. Apple sustine ca noua versiune a Safari ruleaza scripturi Javascript de 2 ori mai rapid decat precedentele versiuni ale browserului insa ramane sa ne convingem singuri dupa ce instalam iOS 4.3.

iTunes Home Sharing ne va permite sa accesam libraria iTunes de pe PC sau Mac prin Wi-Fi folosind orice iDevice. Putem rula continut video sau audio din respectiva librarie oriunde ne-am afla prin intermediul iDevice-ului nostru.

Pentru tableta iPad vom avea posibiltiatea de a customiza modul in care folosim butonul lateral. Pe iPhone acest buton este folosit pentru a inchide sunetul dispozitivului insa pe iPad vom putea alege fie intre acea functionalitate fie intre optiunea de a bloca orientarea ecranului.

Personal HotSpot este functia care ne permite sa facem un Wi-Fi HotSpot din dispozitivul nostru insa din pacate aceasta functie va fi disponibila exclusiv pe iPhone 4. iPad nu o are, iPad 2 nu o are, doar posesorii de iPhone 4 o au.

Pe langa aceste toate puncte cheie, vor exista desigur foarte multe imbunatatiri de performanta, aplicatia PhotoBooth pentru iPad 2, aplicatia FaceTime tot pentru iPad 2 plus alte noutati. iMovie va functiona numai pe iPad 2, iPhone 4 si iPod Touch 4G, deci nu si pe prima generatie a tabletei iPad. GarageBand va functiona cu toate dispozitivele pana la iPhone 3GS/iPod Touch 3G, practic, cu orice dispozitiv pe care se poate instala iOS 4.3.

Lasand toate acestea la o parte, stiti care este cea mai importanta noutate adusa de iOS 4.3? Suportul pentru procesoare dual-core! Daca Apple va obliga si developerii sa optimizeze aplicatiile pentru iPad astfel incat sa recunoasca ambele core-uri atunci vom putea beneficia de adevarata putere de calcula  tabletei. Daca developerii nu vor face acest lucru atunci diferentele dintre iPad si iPad 2 nu vor fi chiar atat de usor sesizabile.