Celeste – prima aplicatie pentru iOS 4 care permite transferul de fisiere prin Bluetooth

42

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MhD85FZbgx4[/youtube]

Dimineata Celeste a fost oficial lansata in Cydia fiind prima aplicatie pentru iDevices care permite transferul de fisiere de pe sistemul de operare iOS 4. Din pacate Celeste functioneaza NUMAI pe iOS 4.2.1, deci orice versiune de iOS mai mare sau mai mica este incompatibila fie cu aplicatia fie cu unele tweak-uri necesare rularii aplicatiei. Pentru a instala Celeste trebuie sa instalati Action Menu, Activator, SBSettings, BtStack, o groaza de dependinte care functioneaza si pe baza de mobilesubstrate si care vor afecta serios autonomia bateriei voastre. Din pacate eu am iOS 4.3 pe terminalul meu si pentru ca Action Menu este incompatibil cu aceasta versiune a iOS nu am putut instala deocamdata Celeste.

Daca intr-un fnal v-ati indurat sa cheltuiti 8$ pe aceasta aplicatie si ati instalat amalgamul de dependinte din Cydia atunci veti avea in sfarsit posibilitatea de a transfera fisiere de pe iDevice-ul vostru catre orice alt dispozitiv compatibil cu tehnologia Bluetooth. Aplicatia este integrata in aplicatiile iPod, Contacts, iBooks, Notes, Photos, Dropbox, ect si aveti posibilitatea de a o dezactiva prin intermediul unui SBSettings toggle. Unii spun ca ascunderea functiilor Celeste folosind acel toggle duce la pierderea posibilitatii de a mai folosi aplicatia pentru a trimite fisiere, cel putin pana larestarea dispozitivului.

Sa trecem la partea interesanta, trimisul fisierelor. Folosind aceasta aplicatie puteti trimite fisiere catre orice iPhone/iPad sau iPod Touch sau smartphone Nokia, HTC, LG, Samsung, calculator cu Mac OS X, Windows, etc. Aplicatia nu va limiteaza in ceea ce priveste posibilitatea de a trimite fisierele insa din pacate nu functioneaza cu orice terminale. Unele persoane se plang ca pe anumite telefoane Nokia, spre exemplu, nu pot fi trimise fisiere, altele spun ca atunci cand sunt mai multe dispozitive cu bluetooth pornit nu apare numele lor ci doar mac-ul. Aplicatia in sine are multe buguri deocamdata si nu este compatibila cu cu toate telefoanele mobile de pe piata si doar voi puteti descoperi pe care telefoane puteti trimite sau nu fisierele.

Viteza de transfer a fisierelor este mica avand in vedere ca vorbim de standardul Bluetooth. In medie veti transfera fisiere cu 50KB/secunda, adica o melodie de 3 MB se transfera in aproximativ 30 de secunde iar pentru fisiere de dimensiuni mai mari va trebui sa asteptati cateva minute bune. Aplicatia nu are limite in ceea ce priveste marimea fisierelor ce pot fi transferate insa desigur ca rabdarea voastra este limitata. Interesant este ca pentru aplicatiile iBooks sau Contacts puteti face automt transferul de fisiere iar aplicatiile vor adauga automat fisierele PDF sau contactele in libraria iBooks sau agenda voastra telefonica.

Gremlin este un plugin foarte important al aplicatiei deoarece permite transferarea melodiilor primite direct in aplicatia iPod a terminalului nostru. Sa spunem ca un posesor al unui telefon Nokia va trimite o melodie prin Bluetooth. In mod normal acea melodie nu ar putea fi sincronizata cu aplicatia iPod si ar trebui sa o deschideti cu iFile pentru a o citi. Aici intervine Gremlin care permite transferarea melodiei in libraria aplicatiei iPod astfel incat noi sa o putem asculta de acolo si sa o putem sincroniza cu libraria iTunes din calulator.

Celeste a fost anuntata ca o aplicatie grozava insa dupa 2 zile de asteptare multa lume este extrem de dezamagita de aplicatie. Personal nu am apucat sa o testez pentru ca am 2 iPhone-uri in casa insa niciunul nu are iOS 4.2.1 deci nu pot face testele momentan insa le voi face in curand dar nu ma astept la prea multe de la aceasta aplicatie. Nici iBluetooth nu functiona prea grozav cand a fost lansata, ma asteptam ca la Celeste situatia sa fie identica si mult confirma ca este asa. Daca sunteti interesat de aplicatie, o puteti achizitiona din Cydia pentru 7.99$ iar peste 3 zile pentru 9.99$.

Voi ce experiente ati avut cu aplicatia Celeste?