Apple are o rezerva financiara de peste 66 miliarde de dolari

In timpul conferintei pentru prezentarea rezultatelor financiare ce a avut loc la mijlocul acestei saptamani Tim Cook a anuntat ca Apple are peste 66 miliarde de dolari adunati in conturile proprii. Vorbim aici despre bani care pot fi accesati oricand, despre bani care stau si aduna dobanda, despre o suma de bani care ar putea finanta Romania pentru vreo jumatate de an. In comparatie Google are doar 37 de miliarde de dolari adunati in conturile proprii insa Google a achizitionat destul de multe companii in ultima vreme.

“In its latest earnings report on Wednesday, Apple recorded cash and cash equivalents of $65.8 billion, adding to the prior quarter by about $6 billion. The sum easily trumps Apple’s peers. Google, which boasts the second-largest cash pile, reported $36.7 billion in cash last week, less than half of Apple’s war chest [sic],” Evelyn M. Rusli reports for The New York Times.

Avand in vedere enorma suma de bani pe care Apple o are disponibila, oare ce va cumpara compania in viitorul apropiat? E foarte posibil sa nu cumpere absolut nimic sau e foarte posibil sa cumpere Netflix ori Foursquare. Apple aduna foarte multi bani pentru ceva, nimeni nu stie pentru ce insa in momentul de fata ar putea cumpara aproape orice companie de pe planeta cu banii pe care ii are. Steve Jobs pregateste probabil “the next big thing” si sper sa il vedem cat mai curand.

12 COMENTARII

  1. Salut,

    Faci o treaba tare buna cu blogul asta. L-am descoperit ieri si sunt foarte incantat de ce am gasit aici. Am o rugaminte totusi… citeste de vreo 2 ori articolele inainte sa le publici… am gasit foarte multe greseli. De exemplu:

    de dolariadunati

    are nu peste 66 miliarde -> suna aiurea

    desore o suma

    eproprii insa

  2. Sa cumpere Microsoft:)))
    Doar jumate de an spui? Pai eu cred ca vreo 2 aproape, bugetul fiind vreo 30 de miliarde. Nu te lua dupa pib

  3. 66 miliarde? Pfoa, astia nu se mai satura :). Sigur vor cumpara o companie mare, vor sa arate cat de mari si tari sunt ei :). Pot cumpara si o tara, sau poate vor construi o racheta pentru a trimite primul IPhone pe Marte =)).

  4. @Zaone, bugetul de stat se refera doar la cel public, cu care lucreaza organele publice. In dependenta de tara, el oscileaza intre 10 si 95% din PIB (valoare maxima in tarile comuniste, unde sectorul public e covarsitor). In Romania PIB-ul e de peste 110 mlrd EUR, iar bugetul de stat, din cate stiu eu, la voi e in jur de 20-30 la suta din PIB

  5. Nu pot prelua cu totul o companie listată la bursă (de ex. Google, sau Microsoft), sunt milioane de acțiuni la milioane de acționari, este aproape imposibil de realizat și tot efortul nu cred că se merită.

  6. @Blitzkrieg, pe wikipedia chiar se specifica ca PIB-ul este aratat la PPP (Purchasing Power Parity), adica la paritatea de cumparare a leului cu dolarul american, adica care ar fi PIB-ul, daca preturile din RO ar fi exact ca in US. PIB real este cam 115 mlrd, dupa cate tin minte. Daca imparti acele aproape 200 mlrd la 115, coeficientul respectiv iti arata nivelul preturilor medii pe economie in Romania comparativ cu SUA, si deci e cam 60%. Daca e sa luam PIB-ul dupa PPP al Chinei, rezulta ca aceasta a intrecut SUA acum cativa ani, ceea ce nu este chiar corect.