Locationgate – drumul spre iOS 4.3.3/4.4

In ultimele zile a fost atat de intens mediatizata problema salvarii locatiilor din iOS de catre iDevice-uri fara ca utilizatorii sa stie de acest lucru. Stirea a ajuns deja la multe televiziuni din SUA si de pe intregul glob deci nu mai vorbim despre ceva ce Apple poate acoperi foarte usor. Compania a fost deja “luata la intrebari” de un senator american si de alte agentii guvernamentale din anumite state europene deci problema e destul de complicata pentru Apple. Totusi, sa nu credeti ca suntem singurele persoane ale caror smartphone-uri inregistreaza date despre locatii deoarece Google a implementat un sistem asemantor in Android insa acolo vorbim despre o protectie mai mare.

Pana in momentul de fata s-a gasit o metoda de a bloca salvarea locatiilor utilizatorilor insa vorbim despre o metoda ce implica jailbreak-uirea terminalului deci nu e accesibila tuturor. John Gruber a spus ca toata aceasta problema ar fi de fapt un bug al iOS si ca Apple o va rezolva intr-un viitor update al iOS, insa oare cand va veni acest update? Eu unul cred ca Apple deja lucreaza la o noua versiune a iOS 4.3.3/4.4 si in urmatoarele saptamani o vom avea disponibila in iTunes.

Pentru Apple problema este foarte delicata avand in vedere ca acum este acuzata de violarea intimitatii utilizatorilor prin acest sistem de salvare a datelor insa trebuie avut in vedere faptul ca aplicatiile din iOS se folosesc de el. Aplicatiile noastre folosesc acel sistem pentru a salva date de geolocatie pentru poze, filme, etc, deci e destul de complicat de modificat intregul sistem insa eu cred ca Apple o va face. Compania trebuie sa o faca deoarece e greu sa iti sustii cauza cand atata lume isi “pune tunurile” pe tine si te intreaba ce faci cu datele respective, cui i le dai si de ce le inregistrezi.

iOS 4.3.3/4.4 este aproape, cred eu, si dupa Paste vom afla probabil zvonuri legate despre posibila sa lanare si despre ce va aduce nou.

18 COMENTARII

  1. Eeee nu te deranjeaza pe tine,sunt sigur,cred ca nu te-aer deranja nici daca ti-ar asculta convorbire,sau daca ti-ar citi emalurile,nu??Ca doar nu ai secrete fata de steve jobs,banuiesc ca iti place sa fii tinut in lesa….
    Dar daca era vorba de alta companie,iti dai seama ce era pe forumul asta,toti sareau pe ei:dupa ce ca sunt ”imitatii proaste” mai ne si urmaresc,nu pot sa cred asa ceva,ne incalca dreptul la intimitate,dar fiind vorba de apple,lasa-i frate sa stie si ei,ce mare lucru….

  2. pana la urma, toate ( absolut toate) convorbirile telefonice sunt stocate de catre stat 6-12 luni ( oficial ) in Romania. Nu stiu daca se aplica si la internet… dar sa nu ne c*c*m pe noi aiurea. Logic ca unu care nu are treaba cu tehnologia o sa sara in sus… Lesa sau nu, zambiti la camera ascunsa in boscheti.

    Prefer sa vada Apple ca suntem zeci de mii de oameni cu idevice-uri in Romania, decat sa ne trateze precum o tara din lumea a 3-a.

  3. @ Stefan , scrie tu subiecte de blog timp de 3 ani sa vezi cum ti se taie !
    Nu stiu ce ii deranjeaza pe astia ca ne inregistreaza locatia , pana la urma e un Facebook Places mai avansat . Cine crezi ca ma cauta tocmai pe mine prin satelit? Cam paranoia americanii.

  4. Eu din cate am inteles Apple, nu are acces la aceste fisiere.
    Acestea sunt stocate de iTunes pe calculatoarele noastre … Nu?

    Iar interogarile facute de applicatii, catre serverele pentru determinarea “locatiei”, sunt criptate. Apple nu are acces la acele date.
    Cel putin asta sustin ei. (parca Steve J. a spus la D8 Conference)

    La Google stocheaza tot (desktop, smartphone).

  5. @Mankid40:
    “Sincer pe mine nu ma deranjaza ca ” Apple m-a urmareste” prin satelit.”
    Tu cu cine ai facut gramatica?!

  6. Delicata treaba! Luni seara, in jurul orelor 21:30, mi-a aparut pe ecranul iPhone-ului, un angajat Apple (avea ecuson) si m-a intrebat de ce nu am ajuns acasa imediat dupa ce am iesit de la “job”. M-am panicat si am inchis telefonul. Mi-e si frica sa il mai pornesc. Credeti ca e chitibusenia asta cu “locationgate”?

  7. Ei ne spun mereu ca e pentru siguranta noastra.dar cand esti atacat pe strada sau ai gasit masina sparta in parcare in ziua mare nu intervine nimeni si atunci intreb despre care sigurata discutam?a celor care conduc lumea pt linistea lor sau ce?nu sunt de acord cu nici un mod de a urmari pe cineva si cel mai banal mod de a afla ceva despre cineva fara vointa lui este un precedent.

  8. daca voi credeti ca nimeni altcineva nu va poate monitoriza activitatile si convorbirile prin intermediul unui oricare alt aparat telefonic si total ilegal, sunteti naivi.
    astia de la apple o fac saracii intru-cat multe din aplicatiile lor au nevoie de acest lucru pentru a le fi functionale o mare parte din aplicatii.